Volledig scherm
© Thinkstock

Schade jaarwisseling loopt op in Waalwijk: ‘wel minder straffen voor vuurwerkoverlast’

WAALWIJK - Waalwijk heeft de schade door vandalisme en vuurwerk de afgelopen jaarwisseling weer zien toenemen. Het aantal vernielingen was flink. Wel hoefde de politie minder vaak op te treden tegen vuurwerkoverlast. 

De gemeente heeft flink wat werk gehad aan het herstellen van de schade. Rond de jaarwisseling zijn twee lichtmasten, tien verkeersborden, tien hondenborden, veertien afvalbakken en een perscontainer vernield. Ook werden vier lichtbakken in een fietstunnel gesloopt.  Verder zijn twintig straatkolken en putten opgeblazen met vuurwerk.

De schade door vuurwerk en vandalisme levert de gemeente een kostenpost op van 8.246 euro, vorig jaar was dat nog 5840 euro. Het bedrag komt uiteindelijk nog hoger uit: omdat de manuren om het allemaal te herstellen en op te ruimen niet zijn meegerekend. Met dat werk is bijna 128 uur mankracht gemoeid.     

Quote

In onze gemeente zijn door de politie ruim honderd meldingen van vuurwerk­over­last verwerkt op oudjaarsdag’

College Waalwijk

 De politie heeft zeven bekeuringen en 35 waarschuwingen uitgedeeld voor vuurwerkoverlast. Ook werden dertig mensen doorverwezen naar Buro Halt. ,,Dat is minder dan voorgaande jaren", concludeert het Waalwijkse college.

Vuurwerkverbod?

Er is een landelijke discussie opgelaaid over een mogelijk vuurwerkverbod.  Een groeiend aantal mensen vindt de schade en overlast veel te groot worden. Ook de SGP in Waalwijk heeft aan de bel getrokken. Ze vindt dat de gemeente meer moet doen om haar inwoners te beschermen tegen al het vuurwerkgeweld.

Hoe groot de overlast in Waalwijk precies is, is lastig aan te geven. ,,In onze gemeente zijn door de politie iets meer dan honderd meldingen van vuurwerkoverlast verwerkt op oudjaarsdag”, antwoordt het college op vragen van de SGP.  De controles werden uitgevoerd door de politie en boa's.  

Quote

Hierdoor kon veel sneller ingespeeld worden op meldingen. De kans om mensen te betrappen is met 60 procent gestegen

College Waalwijk

Mensen konden dit keer ook via whats-app eventuele overlast doorgeven. ,,Hierdoor kon veel sneller en directer ingespeeld worden op meldingen.  De kans om mensen op heterdaad te betrappen is met 60 procent gestegen.”

Waalwijk werkt nog aan een gemeentelijk vuurwerkplan. In het voorjaar moet blijken of de gemeente het vuurwerkbeleid aanpast. Daarbij speelt ook de uitkomst van de landelijke discussie een rol. 

Eerder werd al bekend dat de jaarwisseling de gemeente Heusden 40.000 euro heeft gekost (inclusief manuren om alles te herstellen). In Loon op Zand ging het om een bedrag van 7.500 euro. 

Auto's zwaar beschadigd

Overigens is dinsdag voor de tweede maal deze week een auto flink beschadigd geraakt door vuurwerk in Waalwijk. Dinsdagavond rond 23.00 uur werd een geparkeerde auto toegetakeld met zwaar vuurwerk. Dit keer aan de Meester Sprenger van Eykstraat. Maandagavond was het raak aan de Meester van Maanenstraat.