Op de vierde etage van het ziekenhuis in Waalwijk staan twaalf bedden klaar voor coronapatiënten. Indien nodig kan ook de derde etage worden ingericht.
Volledig scherm
Op de vierde etage van het ziekenhuis in Waalwijk staan twaalf bedden klaar voor coronapatiënten. Indien nodig kan ook de derde etage worden ingericht. © Margo Remie

Schakelring opent corona-afdeling in ziekenhuis Waalwijk

WAALWIJK - Zorgorganisatie Schakelring heeft dinsdag een speciale corona-afdeling geopend in het ziekenhuis in Waalwijk. Op deze afdeling worden besmette patiënten opgevangen die thuis wonen of uit het ziekenhuis komen, maar nog wel zorg en verpleging nodig hebben. 

,,Op deze manier proberen we de ziekenhuizen te ontlasten", aldus John Moolenschot, voorzitter Raad van Bestuur van Schakelring. Moolenschot verwacht onder andere patiënten uit het UMC, Brabanders die in Utrecht in het ziekenhuis hebben gelegen en nu terug komen naar de provincie.  

Schakelring heeft vooralsnog plaats voor twaalf corona-patiënten. ,,Maar wanneer de vraag groter is dan kunnen we opschalen naar dertig bedden.” 

De corona-afdeling is op de vierde etage van het ziekenhuis. Normaal gesproken is dat de afdeling waar patiënten revalideren die bijvoorbeeld een heupoperatie hebben gehad. Deze operaties worden op dit moment niet uitgevoerd. Wanneer uitbreiding noodzakelijk is, kan ook de derde verdieping worden ingericht. 

Quote

Als de vraag groter wordt, kunnen we opschalen naar dertig bedden.

John Moolenschot, Voorzitter Raad van Bestuur Schakelring.

De coronapatiënten in het ziekenhuis in Waalwijk worden verzorgd en behandeld door zorgmedewerkers en artsen van Schakelring zelf. En dat is pittig, beaamt Moolenschot, want ook in de verzorgingshuizen van Schakelring liggen bewoners die met het coronavirus zijn besmet. ,,Het is erg druk, maar dat geldt op dit moment voor alle medewerkers in de zorg.”

Ook komende maand geen bezoek

Dinsdagavond werd duidelijk dat de maatregelen rondom het coronavirus met drie weken worden verlengd tot dinsdag 28 april. Dat betekent onder meer geen bezoek voor de bewoners van de verzorgingshuizen. ,,Vreselijke maatregelen voor onze bewoners en hun familieleden, maar het is echt nodig.”

Bij Schakelring, met negen zorgcentra in de regio, doen ze er alles aan om contact met het thuisfront te behouden. ,,Beeldbellen, even voor het raam zwaaien, maar het blijft lastig. Het zal je vader of moeder maar zijn die je wekenlang niet mag bezoeken.” Volgens Moolenschot is er veel begrip voor de maatregelen. ,,Maar er is ook verdriet. En dat is ook logisch.”