Volledig scherm
© Getty Images

Stralingsniveau op scholen Heusden? ‘Zorgen zijn niet nodig’

VLIJMEN - Niemand hoeft zich zorgen te maken over het stralingsniveau in de Heusdense basisscholen. Metingen zijn niet nodig omdat scholenstichting Scala, waartoe de meeste scholen behoren, alleen gebruikmaakt van ‘beproefde technologie’ op het gebied van draadloze ict. Daardoor wordt gewerkt binnen de verplichte stralingsnormen.

Dat antwoordt het Heusdense gemeentebestuur op vragen van politieke partij Heusden één. Die stelde de kwestie aan de orde vanwege de uitrol van het 5G-netwerk en het toenemend aantal draadloze verbindingen. Veel mensen maken zich zorgen over de straling die dat met zich meebrengt. 

Heusden: normen nergens overschreden

Heusden één wilde weten hoe het zit met de landelijke en Europese normeringen en of die in Heusden worden gehanteerd. Burgemeester en wethouders verwijzen in hun antwoorden naar de geldende Europese normen, waaraan fabrikanten moeten voldoen. 

Verder controleert het Agentschap Telecom op de regels die gelden voor zendmasten en blijkt volgens Heusden uit steekproeven dat die nergens worden overschreden.

Niet volgroeide schedels

De politieke partij wilde ook weten hoe het zit met de stralingsniveaus binnen de Heusdense scholen. Want volgens Heusden één dringt straling met name bij jongeren verder in het lichaam door, mede omdat de schedels bij kinderen nog niet volgroeid zijn. 

Het college wijst erop dat uit metingen van het Agentschap Telecom blijkt dat nergens de blootstellingslimieten worden overschreden, zodat ook kinderen beschermd zijn. Volgens het college worden ook nergens in Nederland standaard stralingsmetingen op scholen uitgevoerd.