Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk
Volledig scherm
Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk

Twijfels bij meer Brabantse burgemeesters over voetbal in juni: 'Verstandig? Lijkt me niet’

In navolging van onder meer de burgemeesters van Eindhoven en Doetinchem vindt ook burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk het geen goed plan van de KNVB om de eredivisie in juni weer op te starten.

Het is volgens hem nog volstrekt onduidelijk hoe de coronacrisis zich gaat ontwikkelen. ,,Als je Mark Rutte hoort zeggen, dat we er nog lang niet zijn. Is het dan verstandig om in juni al weer te gaan voetballen? Het lijkt me niet”, aldus Kleijngeld, die vindt dat er nog zo veel vragen leven. ,,Hoe zit het met de politiecapaciteit, om maar wat te noemen.” Spelen zonder publiek vindt hij ook geen oplossing. Niet alleen omdat zo bijna alle charme van het voetbal verloren gaat, maar ook omdat supporters wellicht op andere plaatsen buiten het RKC-stadion samen gaan komen. ,,Niet alle jongeren zien de risico’s van het coronavirus in”, stelt hij. ,,Je ziet ze soms chilllen in auto’s vlak naast elkaar, raampje open. Daar maken we ons best zorgen over.”

Hij begrijpt dat de KNVB de druk voelt om het seizoen af te maken. En dat RKC Waalwijk eindelijk snakt naar duidelijkheid. ,,Maar wij kijken als burgemeesters naar openbare orde en veiligheid. En het gaat hier ook om de gezondheid van mensen. “ Hij schaart zich dan ook achter zijn Eindhovense collega John Jorritsma, die zich al uitgesproken heeft tegen het plan om in juni weer te gaan voetballen. Kleijngeld wil sowieso samen optrekken met burgemeesters van gemeenten die een betaaldvoetbalorganisatie binnen de grenzen hebben. ,,Het zou vreemd zijn als Tilburg er bijvoorbeeld anders over denkt dan Waalwijk. Dat verwacht ik ook niet.”

Tilburg

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg spreekt zich echter nog niet zo helder uit als zijn Waalwijkse collega. Een woordvoerster van Weterings laat weten dat Tilburg vooralsnog wil afwachten wat de richtlijnen van het RIVM worden na 28 april. ,,Wij willen nergens op vooruit lopen en wachten op wat er in de week voor 28 april vanuit Den Haag wordt verteld”, aldus de woordvoerster. Ze beaamt wel dat er een ingewikkeld vraagstuk ligt. ,,Want áls de wedstrijden gespeeld worden zonder publiek, waar blijven die supporters dan? Maar in deze crisis kan de situatie van uur tot uur veranderen. Daarom wachten we nu eerst af wat straks het definitieve plan van de KNVB wordt.”

Den Bosch

Ook de eerste divisie zou volgens de KNVB in juni weer een herstart moeten krijgen. Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch stelt dat het goed is om vooruit te denken. ,,Wat kan wanneer weer wel en hoe kunnen we dat veilig en gezond doen. In reactie op het scenario van de KNVB om wedstrijden zonder publiek te spelen - mits geldt dat het volgens het RIVM veilig is - is het absoluut nodig na te denken wat dit betekent buiten het stadion. Want voetbal is bij uitstek een beleving voor supporters. Voetbal heeft een belangrijke functie voor veel inwoners. Het spelen van voetbalwedstrijden zal een aantrekkende werking hebben op de mensen die de wedstrijd willen mee beleven, en daarmee ook op groepsvorming. En daar zit ’m de zorg. Want we hebben ook te maken met andere maatregelen die gelden. Zoals de regel dat je niet met meer dan drie mensen samen mag zijn, dat je anderhalve meter afstand moet houden en zo veel mogelijk thuisblijft.  Die zorg, dat is ook iets waarvan ik de KNVB om vraag rekenschap van te nemen, op mee te denken en verantwoordelijkheid in te nemen. We moeten voorkomen dat we in een situatie komen dat we de kat op het spek binden.”

Oss

De Osse burgemeester Wobine Buijs is kort in haar reactie. ,,Ik kan het op dit moment niet overzien. We zitten nu nog in een zeer streng regime. Ik proef overal ongeduld, maar eerst wil ik helderheid van het kabinet over de te volgen lijn.” 

Burgemeester Wobine Buijs van Oss.
Volledig scherm
Burgemeester Wobine Buijs van Oss. © Van Assendelft