Volledig scherm
foto ter illustratie © Lex van Lieshout ANP XTRA

Uitbuiting in Waalwijk: ‘Hoe gaat u deze mensen helpen?’

WAALWIJK - Politieke partijen in Waalwijk willen meer weten over de geconstateerde uitbuiting en mensenhandel in Waalwijk. Vooral ook hoe de slachtoffers worden opgevangen en welke hulp hen wordt geboden. 

Burgemeester Nol Kleijngeld meldde onlangs dat bij een controle in de gemeente bij 23 bedrijven op achttien locaties ‘zaken zijn aangetroffen die niet in orde waren'. Kleijngeld sprak over uitbuiting, mensenhandel zelfs. ,,Er wordt geld verdiend over de rug van kwetsbare mensen.”

Quote

Welke acties gaat u ondernemen. Hoe worden deze slachtof­fers van mensenhan­del geholpen?

SGP, ChristenUnie, GroenLinksaf, PvdA, Lijst IJpelaar, gemeente Waalwijk

SGP, ChristenUnie, GroenLinksaf, PvdA en Lijst IJpelaar waarderen het dat de gemeente actie onderneemt maar willen wel meer weten over de situatie. ,,Welke acties gaat u op korte en lange termijn nemen?", zo vragen de partijen in een gezamenlijke brief. ,,Hoe worden de slachtoffers geholpen en op welke manier kunnen inwoners van Waalwijk en medewerkers van bedrijven helpen om misstanden te signaleren?” 

Te lage salarissen, te lange werkdagen

De gemeente controleerde samen met politie, inspectie en belastingdienst 23 bedrijven. Het ging om huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten, groente- en fruittelers en Aziatische horecaondernemers. Bij zes bedrijven was de huisvesting niet in orde. Op andere plekken werden andere misstanden geconstateerd: te lage salarissen bijvoorbeeld en te lange werkdagen.

De partijen willen weten hoe Waalwijk de bedrijven heeft geselecteerd waar is gecontroleerd. ,,Op basis van welke criteria bent u langsgegaan? En heeft u ook panden bezocht waarvan bekend is dat er arbeidsmigranten worden gehuisvest en die bekend staan als 'probleempand’?”