Volledig scherm
Tom van 't Hek speelde speelde als veilingmeester een belangrijke rol bij het charity event van Rotary Waalwijk. © Kees Klijn

Veel geld ophalen voor een goed doel? Dit zijn de sleutels voor het succes van Rotary Waalwijk

WAALWIJK - Een ‘charity event’ van Rotary Waalwijk leverde onlangs meer dan 70.000 euro op voor drie goede doelen in de regio. Bijna het dubbele van de verwachte baten. Rotary-voorzitter Niek van Vliet vertelt over het geheim van zijn organisatie.

Niek van Vliet is een optimistisch mens. De voorzitter van Rotary Waalwijk had gedacht dat het liefdadigheidsevenement dat onlangs bij Bernardus Golf in Cromvoirt werd gehouden ten bate van drie goede doelen zo'n 40.000 euro op zou brengen. Hij zat er helemaal naast, en dat in positieve zin.

De teller staat nu op ruim 70.000 euro. Geld dat wordt gedoneerd aan Hospice Francinus de Wind en Stichting De Strohalm, die gezinnen met minderjarige kinderen helpt. En een deel gaat naar Rotary Community Service Waalwijk, die het geld besteedt aan andere hulpbehoevende organisaties in de gemeente Waalwijk.

Van Vliet wist dat een charity event zeker een goed alternatief zou zijn voor de Santa Run, waarvoor Rotary Waalwijk zich een aantal jaren inzette. ,,Een heerlijk diner op een prachtige locatie, daaraan een veiling gekoppeld, had ik al een paar keer meegemaakt”, zegt de directeur van Vimpex International Footwear BV. ,,Die sloegen enorm aan. Het heeft even geduurd om de leden te overtuigen - zo'n evenement is nieuw voor Rotary Waalwijk -, maar daarna hebben we er alle energie ingestoken om er iets heel moois van te maken.”

‘Alles moet kloppen’

Meer dan 70.000 euro: het is een enorm bedrag. Welke pijlers hebben dat gestut? Van Vliet: ,,Op zo'n avond moet werkelijk alles kloppen. We hebben bewust voor de donderdagavond gekozen: in het weekend hebben veel mensen andere verplichtingen. En onze leden hebben nadrukkelijk hun eigen netwerk aangesproken.” Daarnaast: ,,De rotary is er ook om de lokale gemeenschap te ondersteunen, dat opent de portemonnee net wat makkelijker.”

Radiopresentator Tom van 't Hek speelde toch de hoofdrol in dit succesverhaal, zegt Ria Weerts - Van Loon, verantwoordelijk voor de loterij. ,,Hij vulde de rol van veilingmeester geweldig in. Een echte performer. Zweepte de mensen op om te bieden, zonder te overdrijven."

Gunfactor

Dan gaan de handen kennelijk makkelijker omhoog. Er telt nog iets, zegt Weerts. ,,Veel veiling- stukken waren van onze leden. Van Dijk Waalwijk stelde twee colberts beschikbaar, Greve bood een paar schoenen aan. Je kent die mensen, die hebben een gunfactor.”

Opvallend: er waren ‘maar’ 133 mensen aanwezig. Van Vliet: ,,We hadden er zeker honderd meer uit kunnen nodigen. Dat hebben we bewust niet gedaan. Het moet niet te groot worden, de sfeer moet intiem blijven.”

Gaat dat niet ten koste van de veilingopbrengst? ,,Juist niet”, denkt Van Vliet. ,,In een grote groep anoniem bieden, vinden veel mensen niet zo leuk. Je wilt toch een beetje aandacht.”