Volledig scherm
De St. Catharinakerk in Herpt. © Hans van den Eeden

Volgende week zondag laatste mis in St. Catharinakerk in Herpt. ‘We doen dit met pijn in het hart’

HERPT - De teerling is geworpen. Tot verdriet van de kerkgangers wordt op zondag 8 december de laatste kerkdienst in de St. Catharinakerk in Herpt gehouden. 

Dat gebeurt tijdens een plechtige eucharistieviering die om half twaalf begint. Aanleiding voor de sluiting is de terugloop van het aantal kerkgangers. Sinds juni 2016 is de kerk al voor kerkdiensten gesloten. Ook de slechte bouwkundige staat van de kerk speelde een rol in het besluit. 

,,Voor een pastoor is het absoluut niet fijn om een kerk te sluiten", zegt pastoor Dieter Hedebouw van parochie Wonderbare Moeder. ,,Dat hebben we ook al eerder met de Lambertuskerk in Hedikhuizen en de St. Catharinakerk in Heusden gedaan. We doen dit met pijn in het hart. Maar we moeten ook realistisch zijn. Hoewel het gebouw wordt afgestoten, blijft de kerkgemeenschap bestaan."

In de toekomst worden in zorgcentrum St. Antonius in Heusden wekelijks kerkdiensten gehouden. En maandelijks in de Seniorensociëteit aan de Demer. ,,De afstand tussen de kerk in Herpt en de locatie aan de Demer is ongeveer een kilometer. Mogelijk laten we een busje rijden." De kerkattributen krijgen zoveel als mogelijk een herbestemming in missiegebieden. De andere spullen worden daarna verkocht.

Dorp hoopt nog steeds op koop kerk

De stichting Dorpshuis Herpt probeert al enige tijd de kerk te kopen, om zo een nieuw dorpshuis en andere voorzieningen te realiseren. Voorzitter Harry Buijs van de stichting vertelt dat zijn stichting maximaal 190.000 euro kan betalen. ,,Echter, het bisdom Den Bosch en de parochie vragen 235.000 euro. Dat kunnen we echt niet betalen. De verbouwing vraagt ook een enorme investering." Buijs hoopt dat nog voor 8 december - de dag van de laatste kerkdienst - de koop rond is. Bij aankoop volgt een verbouwing die rond zeven ton kost.

De geschiedenis van de kerk in Herpt

Tot de 11e eeuw viel Herpt onder de parochie Aalburg. In 1148 kreeg Herpt een eigen priester en de St. Trudokerk. Rond 1250 werd aan de westkant een toren aangebouwd. In de 15de eeuw werd het tufstenen kerkje afgebroken en werd tegen de toren een nieuw kerkje gebouwd, dat rond 1590 grotendeels werd verwoest.

In april 1809 toen koning Lodewijk Napoleon Herpt bezocht, probeerden de katholieken de Trudokerk terug te krijgen, maar zonder resultaat.

In 1852 werd weer gesproken over de oprichting van een eigen kerkgemeenschap. Het heeft tot 1893 geduurd voordat er weer sprake was van een eigen kerk. Er werd ook een pastoor benoemd.

Om weer over een kerk te beschikken werd eerst een café annex woning gekocht, die verbouwd werd tot noodkerk. Pas in 1924 werd de huidige kerk gebouwd. Herpt was en bleef een rooms-katholieke gemeenschap.

De Duitse bezetter bracht in november 1944 springladingen in de kerk aan. Omdat het mechanisme niet functioneerde, bleef de kerk gespaard.

Nadat in 1969 de laatste pastoor vertrok, ‘leverde’ abdij Mariënkroon een waarnemend pastoor, tot 1987. Sinds 2003 maakt Herpt deel uit van de Bernse Maasparochies. In 2013 ging die parochie weer op in de parochie Wonderbare Moeder.