Volledig scherm
© ANP/Koen van Weel

Waalwijk leent geld uit voor 'duurzaam’ huis

WAALWIJK - Niet iedereen heeft het geld om duurzame (energie)maatregelen te nemen bij zijn huis. De gemeente Waalwijk wil deze mensen helpen met een lening. Ook de ‘blijverslening’ wordt nieuw leven ingeblazen.

Na bijna vier jaar heeft in Waalwijk nog altijd niemand gebruik gemaakt van de ‘blijverslening.’ Deze regeling werd in 2016 vol trots gepresenteerd. Ouderen kregen de kans om maximaal 20.000 euro te lenen voor aanpassingen aan hun woning. De lening was bedoeld om mensen langer in hun eigen huis te laten wonen.

Volgens de gemeente hebben veel senioren niet genoeg spaargeld om hun woning geschikt te maken voor de oude dag. Ook een lening bij de bank blijkt soms lastig. De blijverslening moest uitkomst bieden. 

Geen succes

Maar net als in veel andere gemeenten was de regeling geen succes. Vaak deden mensen een beroep op de lening als ze al fysieke ongemakken hadden. Maar de regeling is juist bedoeld om dat moment voor te zijn. Ook bleek de regeling te onbekend en soms te ingewikkeld.

Waalwijk staat nog altijd achter het streven mensen langer zelfstandig te laten wonen. Maar de gemeente wil nu een andere regeling in het leven roepen: de Stimuleringslening Toekomstgericht Wonen. 

Quote

Er ontstaat zo een brede regeling die mensen helpt hun huis te verduurza­men en gelijktij­dig toekomstbe­sten­dig te maken

College Waalwijk

Deze regeling is overigens een stuk breder. De lening is ook bedoeld voor huiseigenaren (jong en oud) die hun woning duurzamer en energievriendelijker willen maken, maar daarvoor geen geld hebben. ,,Er ontstaat zo een brede regeling die zowel mensen helpt hun huis te verduurzamen en gelijktijdig toekomstbestendig te maken”, aldus het college.

Voor de regeling heeft de gemeente Waalwijk in totaal 500.000 euro beschikbaar. Het gaat om een lening, dus dat geld komt uiteindelijk weer terug. Als de raad deze week met de regeling instemt, kunnen mensen er vanaf begin 2020 gebruik van maken.