Volledig scherm
De verenigingen verhuizen mogelijk naar het pand aan de Reigerbosweg 12, waar nu Sportschool Waalwijk nog gevestigd zit. © Erik Haverhals

Waalwijkse cultuurverenigingen krijgen mogelijk onderdak in 'sportschool’

WAALWIJK - Het was een lange weg vol hobbels en teleurstellingen. Na bijna tien jaar lijkt nu een einde te komen aan de moeizame zoektocht naar een eigen onderkomen voor De Notenkrakers, Djemm!, Next, Liedertafel Oefening en Vermaak en The Longstreetsingers. De culturele verenigingen krijgen mogelijk een plek in het pand aan de Reigerbosweg 12, waarin nu Sportschool Waalwijk zit.  

De Waalwijkse gemeenteraad moet nog wel instemmen met de aankoopsom van 640.000 euro voor het complex.

Quote

We zijn heel blij met deze oplossing. In dit pand kunnen we erg goed uit de voeten

Toine van de Wiel, Woordvoerder verenigingen

,,We zijn heel blij met deze oplossing", stelt Toine van de Wiel, woordvoerder namens de verenigingen. ,,In dit pand kunnen we erg goed uit de voeten. Het ligt op een mooie makkelijk bereikbare plek. Niet al te ver van het theater.”

Niet te vroeg juichen

Toch zal hij niet te vroeg durven te juichen. Afgelopen jaar sneuvelde op de valreep een bijna zeker lijkend plan voor nieuwbouw. De  ‘cultuurhal’ op het voormalige RWB-terrein bleek veel duurder dan verwacht. De bouw zou de gemeente geen 388.000 euro kosten, zoals eerder begroot, maar 840.000 euro. De gemeente blies het plan op het allerlaatste moment af, geschrokken van de kosten.

En dus stonden de verenigingen opnieuw met lege handen. De amateurtheatergroepen zijn al vanaf 2010  op zoek naar een geschikte huisvesting om decors te bouwen, kostuums te maken en stukken op te slaan. Ze hoppen nu van de ene tijdelijke plek naar de ander. Op dit moment maken ze gebruik van een lege bedrijfshal aan de Sluisweg.

Quote

De amateurver­e­ni­gin­gen leveren een belangrij­ke bijdrage aan het cultuurle­ven

College Waalwijk

De verenigingen hopen nu nog één keer te hoeven verhuizen, naar hun definitieve plek. Maar het plan valt of staat dus met de steun van de gemeenteraad. 

Volgens het college zit bij het pand een flink stuk grond en is het de investering waard. ,,De amateurverenigingen leveren een belangrijke bijdrage aan het cultuurleven”, stelt het. ,,Met dit besluit zorgen we ervoor dat ze hun activiteiten kunnen voortzetten.”

Volledig scherm
Musicalgroep De Notenkrakers is één van de verenigingen die al jaren op zoek zijn naar een eigen onderkomen. © Beeld Werkt

Er is wel haast geboden. Waalwijk heeft al een voorlopige koopovereenkomst getekend. De gemeenteraad moet uiterlijk begin februari een besluit hebben genomen, anders gaat het pand  weer de openbare verkoop in. 

Als het plan doorgaat, wordt de gemeente per 1 mei eigenaar van het complex. De verenigingen gaan dan jaarlijks 34.800 euro aan huur betalen. Ze hoeven niet dat hele bedrag op te hoesten. De theatergezelschappen krijgen namelijk een huisvestingssubsidie van 33.800 euro. ,,Het verschil van 1.000 euro wordt jaarlijks bijgedragen door de amateurverenigingen. Dit hebben ze al schriftelijk bevestigd.”