Volledig scherm
© ANP XTRA

Ze liggen er nog steeds; onderzoek naar oude explosieven kost Heusden ruim 65.000 euro

VLIJMEN - Heusden heeft sinds april vorig jaar ruim 65.000 euro uitgegeven aan onderzoek naar de aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het Rijk wordt nu om een bijdrage gevraagd.

Nog steeds worden op grondgebied van Heusden niet-ontplofte explosieven gevonden uit WO II. Met name aan het einde van 1944/ begin 1945 is hard gevochten in de regio. Lang niet alle explosieven die toen zijn afgevuurd ontploften daadwerkelijk. Ook kunnen explosieven 'gewoon' zijn achtergebleven.

Onderzoek

Bij onder meer bouwplannen of bij projecten waarbij gegraven moet worden, laat Heusden onderzoek doen. Soms leiden die tot vervolgonderzoeken of tot het daadwerkelijk opruimen van explosieven. Dat laatste gebeurde recent nog bij de werkzaamheden tussen Spoorlaan en A59 bij Drunen, waar een waterberging wordt aangelegd

Om een vergoeding (70 procent) van het Rijk te krijgen, moeten aanvragen voor 1 april worden ingediend. Heusden gaat dat nu doen voor onderzoeken en maatregelen bij de Driewiel, aan de Spoorlaan in Drunen en in nieuwe delen van woonwijk Geerpark in Vlijmen. 

Ook zijn kosten gemaakt op stukken grond waar maatregelen op de rol staan voor Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). In 2018 werd nog 159.000 euro gedeclareerd.