Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Alternatieve begroting loopt stuk op ozb

WAGENINGEN - De alternatieve begroting die de oppositiepartijen in Wageningen dinsdagavond indienden, is stuk gelopen op de onroerendezaakbelasting. 

De oppositie wilde door de verhoging van de ozb met dik 12 procent een streep zetten. Maar had voor de jaren erna met potlood toch een verhoging van 10 procent opgetekend.

,,Vooruit kijken is lastig’’, gaf Bart Rozemeijer van de VVD als uitleg. Hij wil per jaar bekijken met welk percentage de ozb verhoogd zou moeten worden.

Glad ijs

Jan Willem Kamerman van de PvdA vindt dat de oppositie zich daarmee op glas ijs begeeft. ,,Want het gaat vanavond om de komende jaren’’, zei hij. En dus niet alleen over de begroting van 2020.

De oppositie - VVD, Stadspartij Wageningen, CDA, en Connect Wageningen - wil dat het gemeentebestuur van Wageningen eerst snijdt in eigen vlees voor de lasten bij de burger neer te leggen. De ozb ging vorig jaar al met 5 procent omhoog. Nu met dik 12 procent.

,,Talloze leges en tarieven gaan omhoog. De inwoners worden zwaar belast’’, zei Rien Bor van Stadspartij Wageningen. ,,Bezuinigen vraagt om keuzes maken’’, zei Jan Dijkstra van het CDA. Hij vindt dat de gemeente te veel inteert op haar reserves. 

Verhoging parkeertarieven

,,Het college zegt hart te hebben voor de ondernemers in de binnenstad. Maar de verhoging van de parkeertarieven is een klap in hun nek’’, zei Rozemeijer van de VVD. Volgens hem heeft D66, de meest rechtse partij in het college, de sleutel.

Maar D66'er Maud Hulshof steunde de oppositie niet, omdat die geen structurele oplossing wist te vinden voor de fikse verhoging van de ozb. Al gaf haar D66-collega Jan Willem Lammers toe goede voorstellen in de alternatieve begroting te zien.

D66 kwam wel met een ander plan: mocht de gemeente flinke meevallers hebben, dan kan de ozb omlaag.