Volledig scherm
De Haarweg in Wageningen. © Herman Stöver

Alternatieve fietsroute voor Haarweg: goed verlicht

WAGENINGEN - Studentenhuisvester Idealis opent een goed verlichte fietsroute op haar eigen terrein als alternatief voor de matig verlichte Haarweg. Daar is in een week tijd twee keer een studente overvallen. Dat heeft volgens Idealis voor de nodige onrust onder de bewoners van de Haarweg en de Marijke gezorgd. 

,,Het gaat om de route die eigenlijk bedoeld is voor de brandweer’’, zegt Bart van As, directeur van Idealis. ,,De brandweer moet gebouwen via twee routes kunnen bereiken. Het pad is met een hek afgesloten. De brandweer heeft de sleutel.’’  Wat Idealis nu heeft gedaan, is het hek van het slot gehaald waardoor studenten tussen de woningen door,  achter het rode Binnenveldcomplex langs naar de Haarweg 333 kunnen fietsen. ,,Nooit eerder heeft iemand gevraagd of het hek van het slot gehaald kon worden’’, zegt Van As. 

Matig verlicht

De meeste studenten fietsen nog steeds over de Haarweg. Ook 's avonds in het donker. ,,Maar die weg is matig verlicht. Dat komt omdat de weg tegen het Binnenveld ligt. De verlichting moet beperkt blijven vanwege de flora en fauna daar. Dat kan dus niet ander’’, zegt Van As.

Idealis heeft gekeken naar wat zij kon doen voor de studenten, of er een veiliger alternatief is. ,,De alternatieve route die wij bieden, loopt over het terrein, tussen de studentenwoningen door en er is veel verlichting. Dat geeft een gevoel van sociale veiligheid. Ik weet dat het slechts een gevoel is.  Maar ik zou zelf zeker die route nemen.’’

Schoen verloren

Van As is er erg van geschrokken dat in een week tijd twee studenten zijn overvallen. Een raakte haar handtas kwijt, de ander wist te ontkomen. Met handtas. Ze heeft wel haar fiets achter moeten laten en is in haar vlucht een schoen verloren. ,,Zo wil je niet je studiejaar starten’’, zegt hij. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement