De website van Nature Today.
Volledig scherm
De website van Nature Today. © Screenshot

App voor de thuisblijvers: hulp bij herkennen vlinder of vogel in eigen tuin

WAGENINGEN - Om de vele thuisblijvers de coronacrisis door te helpen, heeft NatureToday.nl een app gemaakt waarmee je in je eigen kunt ontdekken welke dieren en planten er zijn. De app laat zien wat je momenteel precies in je tuin aan vogels, vlinders en planten kunt verwachten en hoe je deze herkent.

De app wordt gevoed door tienduizenden natuurliefhebbers die voortdurend doorgeven welke dieren en planten er op dat moment zijn. Op die manier is per locatie na te gaan welke soort je tegen kunt komen.

‘Voor alle dieren en planten wordt de status weergegeven, bijvoorbeeld dat de zilvermeeuw aan het broeden is en dat de haas haar eerste jongen heeft, de vos drachtig is en dat het bosanemoontje bloeit’, meldt NatureToday.nl.

Ook is er dagelijks een natuurjournaal en een bericht over het weer en het effect daarvan op de natuur.

Topbiologen

Verder zijn er ook berichten te lezen van onder meer de topbiologen van natuurorganisaties, kennisinstellingen en overheden die samenwerken in NatureToday. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is een van de drijvende krachten achter NatureToday.

,,Ik verwacht dat mensen hierdoor heel anders naar hun omgeving gaan kijken. Even iets anders aan het hoofd dan de coronasituatie.’’ 

Eén oogopslag

Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is een van de initiatiefnemers van de nieuwe app van NatureToday.
Volledig scherm
Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is een van de initiatiefnemers van de nieuwe app van NatureToday. © Raphaël Drent

De app is gemaakt omdat de meeste mensen niet weten waar ze in hun eigen tuin of straat op moeten letten en hoe je de dieren en planten kunt herkennen. Via de app is nu in één oogopslag te zien welke vogels, zoogdieren, planten, vlinders en libellen je nu tegen kunt komen, op elke plek in Nederland.

Van Vliet: ,,We krijgen allemaal het advies om alleen naar buiten te gaan voor het noodzakelijke. Met deze app krijg je de mogelijkheid om maximaal van de natuur te genieten maar dan in je directe omgeving.’’