Volledig scherm
© Thinkstock

Arnhemmer (34) moet cel in voor dreigen met explosies en verkrachting in Wageningen

ARNHEM/WAGENINGEN - Een 34-jarige Arnhemmer is vrijdag veroordeeld tot 180 dagen cel, waarvan 157 voorwaardelijk, voor akelige bedreigingen van een buurman. Ook bedreigde hij een caissière in Wageningen waar hij destijds woonde en vernielde hij zijn woning.

De man zei afgelopen januari in de lift van zijn flat aan de Wageningse Asterstraat dat er binnenkort een grote explosie in de flat zou komen. Tegen de verdachte liep toen al een kort geding om uit de flat te worden gezet, waar hij volgens anderen overlast veroorzaakte. De verwardheid van de man maakte sommige buren ook bang.

In april zou de man dan daadwerkelijk zijn flat moeten verlaten. Maar kort voor de oplevering spoot hij het hele huis onder de graffiti. Dat is een vernieling, vindt de rechtbank.

Bomgordel

Ook vindt de rechtbank bewezen dat hij het in juni aan de stok kreeg met personeel van een supermarkt in Wageningen. Daar tierde hij tegen de vrouw die hem van een winkeldiefstal verdacht dat hij haar kapot of dood zou maken, zou verkrachten en haar nek om zou draaien. Bij de politie zei de man later volgens agenten dat hij een ‘aanslag ging plegen’, een ‘bomgordel ging maken’ en ‘iedereen dood zou steken of schieten’.

Inmiddels lijkt het beter te gaan met de man, volgens de reclassering. Hij woont begeleid in Arnhem, heeft medicatie en ziet regelmatig hulpverleners. Net als de officier van justitie volgt de rechtbank het advies van de reclassering om de stijgende lijn niet te doorbreken: de 23 dagen onvoorwaardelijke cel heeft de man al in voorlopige hechtenis uitgezeten. De officier eiste 26 juli dezelfde straf als de rechtbank nu oplegde. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement