Bij verzorgings- en verpleeghuis De Pleinen in de Edese wijk Veldhuizen is bezoek niet meer welkom.
Volledig scherm
Bij verzorgings- en verpleeghuis De Pleinen in de Edese wijk Veldhuizen is bezoek niet meer welkom. © Tamara Reijers

Bezoekers zijn niet meer welkom in verpleeghuizen van Vilente

EDE - Je oma bezoeken in een verpleegtehuis? Beter van niet. Sterker, de bewoners van een van de huizen van Vilente kun je niet bezoeken. Die zorgorganisatie in de gemeenten Ede, Wageningen en Renkum heeft een bezoekersstop ingevoerd.

Een ingrijpende maatregel, realiseert bestuurder Ton Poos zich. ,,Wij beseffen terdege dat dit een enorme en ingrijpende invloed heeft op het leven van onze bewoners en hun geliefden.’’ 

Helpen met videobellen

Vilente probeert nu haar bewoners te helpen met videobellen en bijvoorbeeld het inspreken van video- en audiogesprekken. ,,Daarnaast is Vilente ook blij met allerlei spontane, lokale initiatieven om onze bewoners en onze medewerkers een hart onder de riem te steken, zoals tekeningen, post, kaartjes et cetera’’, zegt Poos.

Vilente wil met de bezoekersstop de kans op besmetting met corona van zowel bewoners als zorgverleners voorkomen. De zorginstelling staat alleen in uitzonderlijke situaties bezoek toe, afhankelijk van om welke locatie het gaat. Familie dat de was doet voor een bewoner, kan die bij de ingang overdragen aan een zorgmedewerker. ,,We hebben te maken met een kwetsbare doelgroep. Daarom nemen we passend bij de landelijke richtlijn geen enkel risico’’, zegt Poos.

Wel gezamenlijk eten

Zorgverlener Opella in Ede laat vanwege de kwetsbare gezondheid van haar cliënten niet meer dan één bezoeker per klant per dag toe en dan alleen bezoekers die bekend zijn bij de bewoners. Ook de gezamenlijke maaltijden sneuvelen grotendeels. Bewoners krijgen die individueel. In de kleinschalige huiskamers blijven de bewoners gezamenlijk eten. 

Quote

We hebben geen 'lock down’ maar vragen toch het bezoek te minimalise­ren.

Willeke van Uden, Woordvoerder van 's Heeren Loo

's Heeren Loo probeert bezoek aan haar bewoners zo veel mogelijk te beperken. 's Heeren Loo is een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking met vestigingen in onder meer Wageningen en Ede. 

,,We vragen familie als het kan telefonisch contact te onderhouden. Of via Facetime. We hebben geen 'lock down’ maar vragen toch het bezoek te minimaliseren. Als het niet anders kan, dan alleen op de kamer van een cliënt. Of nog liever, ga naar buiten’’, zegt woordvoerder Willeke van Uden.

Advies opvolgen

In de woonzorginstellingen van Charim in Veenendaal en omgeving geldt nog geen bezoekersstop. ,,Het RIVM adviseert een maximum van een bezoeker per bewoner per dag. Dat advies volgen we’’, zegt woordvoerder Rufo Petri. ,,Allerlei bijeenkomsten zoals koorrepetities zijn al afgelast. We hebben veel overleg over wat we wel en niet doen zonder alles op slot te gooien.’’

Quote

We bereiden ons wel voor op het moment dat veel medewer­kers uitvallen.

Rufo Petri, Charim

Maar de draaiboeken voor als dat nodig is, liggen al wel klaar. ,,We hebben tot op heden nog geen besmettingen. Gelukkig niet’’, zegt Petri. ,,Maar we bereiden ons wel voor op het moment dat veel medewerkers uitvallen. De zorg aan onze bewoners moet doorgaan, met hulp van gepensioneerden, stagiaires, leerlingen en mogelijk vragen we hulp aan de kerken. We zijn heel voorzichtig want het merendeel van onze bewoners is 85-plus.’’

Draaiboeken liggen klaar

Ook bij 's Heeren Loo zijn ze voorzichtig. ,,We zijn al een kleine maand bezig met onze organisatie voor te bereiden op het moment dat er wel veel zieken zijn. De draaiboeken liggen al klaar’’, zegt Van Uden. 's Heeren Loo heeft daar ook contact over met andere zorginstellingen. Kennis en expertise wordt gedeeld. ,,We helpen elkaar zo veel mogelijk.’’