Katharina Hanke (helemaal links)
Volledig scherm
Katharina Hanke (helemaal links) © Sven Menschel

Buikdansende WUR-wetenschapper wint internationale prijs met tomatenvideo

WAGENINGEN - WUR-promovendus Katharina Hanika heeft met een buikdansvideo over haar onderzoek naar schimmelresistentie bij tomatenplanten de wedstrijd ‘Dance your Ph.D.’ gewonnen in de categorie biologie.

Bij de internationale wedstrijd was het de bedoeling dat een wetenschapper zijn of haar onderzoek uitlegt door middel van dans en dat op video vastlegt. Dat deed ook de promovendus van de Wageningse universiteit. 

,,Ik vind dat wetenschappers hun werk veel te weinig uitleggen op een manier die iedereen snapt", zei Hanika in januari in een interview met deze krant. ,,Door middel van dans kan ik mijn onderzoek voor iedereen toegankelijk maken en toch neemt het niks van de complexiteit van het onderwerp weg.”

Lerares buikdansen in Wageningen

De promovendus bij het departement Plantenwetenschappen, die ook lerares buikdansen is in Wageningen, maakte de video samen met haar buikdansgroep. Die beeldde uit wat tomatenplanten vatbaar maakt voor schimmel en hoe de planten daartegen resistent kunnen worden gemaakt.

Dertig inzendingen dongen mee in de categorieën biologie, natuurkunde, scheikunde en sociale wetenschappen en werden beoordeeld op zowel artistieke als wetenschappelijke kwaliteiten. De winst in de categorie biologie levert Hanika 1000 dollar op.

De wedstrijd werd voor de twaalfde keer gehouden onder toezicht van het tijdschrift Science en de American Association for the Advancement of Science. Op een bijeenkomst van die organisatie dit weekeinde in Seattle worden enkele van de vier winnende video’s vertoond.