Volledig scherm
Een rijstveld op Bali. © Angelique Sweere

'Dankzij veredeling hebben de suikerriet- en rijstteelt overleefd'

JAKARTA - Door de academische wereld (Leiden, Amsterdam en Utrecht) werd vroeger altijd een beetje neergekeken op de praktisch ingestelde Wageningers. In Indonesië is dat echter altijd juist hun kracht geweest. 

Terwijl de Leidenaren in de botanische tuin van Bogor hun theoretische onderzoeken verrichtten, gingen de Wageningers aan de slag bij de planters en kwekers. Dank zij hun werk in de veredeling hebben de suikerriet- en rijstteelt overleefd, om maar wat te noemen. Deze praktische inslag lokte, en lokt nog steeds veel Indonesische studenten naar Wageningen.

Oorlog, diplomatieke ruzies en uitwijzing van Nederlanders in de jaren '60 en '90 hebben daar weinig verandering in gebracht. Nog steeds is er een goede samenwerking met een aantal Indonesische universiteiten (bijvoorbeeld met de landbouwuniversiteit van Bogor en de Brawijaya universiteit van Malang). Wageningers zijn betrokken bij tientallen onderzoeksprojecten.

De aard van die projecten is natuurlijk heel anders dan honderd jaar geleden. De nadruk ligt nu sterk op duurzaamheid, bijvoorbeeld op de invloeden van ontbossing, landbouw en toerisme. Met Wageningse software en satellietfoto's van Google Earth wordt bijvoorbeeld de illegale houtkap op Borneo in kaart gebracht, en elders werken Wageningse studenten mee aan een onderzoek naar de invloed van (massa)toerisme op kleine eilanden als Sumba en Belitung.

Het zijn thema's waarin Wageningen, net als vroeger in de veredeling van suikerriet en rijst, erg zichtbaar is. Wetenschappers en activisten, en ook de betrokken overheden weten Wageningen te vinden.

Quote

Dankzij hun werk in de veredeling hebben de suikerriet en rijstteelt overleefd

Tik op de kaart om de verhalen uit andere delen van de wereld te lezen.

Lees meer over de verjaardag van Wageningen University & Research, de historie, ontwikkelingen en het bezoek van Koning Willem Alexander in ons dossier.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement