Volledig scherm
De sleuteloverdracht in Wageningen tijdens carnaval (archiefbeeld)

Elfde van de elfde bijna stilletjes voorbij voor het Wageningse carnaval

WAGENINGEN - De elfde van de elfde, de officiële start van het carnavalsseizoen was maandag, uiteraard om 11.11 uur. Waar veel carnavalsverenigingen het traditionele Prinsenbal al achter de rug hebben, doen de Wageningse verenigingen het rustig aan. De meeste moeten hun prins en gevolg nog presenteren. 

Alleen de Deurdouwers waren er al uit: prins Pietje en zijn page Sharoon gingen afgelopen zaterdag al stralend en in vol ornaat op de foto. Zij zwaaien de scepter tijdens het komend carnavalsseizoen. 

Aan het werk op maandag

De elfde van de elfde, een dag met grote betekenis in carnavalsland. Elf is het getal van de zotten. Veel tijd om daarbij stil te staan was er voor velen echter niet. De meeste carnavalsvierders moeten immers aan het werk op maandag. 

De Vadaenotten lieten 11/11 echter niet zomaar voorbij gaan. Senaat en raad van elf kwamen gisteravond samen bij de huidige prins. ,,We bespreken het afgelopen jaar en het nieuwe seizoen”, vertelt Jan Benno Hulshof, lid van de Raad van Elf. De nieuwe prins wordt 22 november gekozen. ,,Wie dat wordt weten we een dag later. Er zijn wel 10 stemrondes voor nodig.” 

Op het Prinsenbal in de Knorrenburght  wordt om 21.11 uur bekendgemaakt wie de gelukkige is. Carnavalsvereniging de Pretkeujes presenteert haar prins aanstaande zaterdag, in diezelfde Knorrenburght. 

Berggeiten komen zaterdag met nieuwe prins

Ook de Berggeiten maken zaterdag bekend wie de nieuwe prins is. Hier echter geen stemming, zegt secretaris Wim van Schaik. ,,Nee, dat systeem hebben wij niet. Je kunt je gewoon aanmelden.” 

Van Schaik, vorig jaar zelf prins van de Berggeiten, heeft goed nieuws: de gezamenlijke intocht gaat dit seizoen weer gewoon door. ,,Op 22 februari trekken we met de vier verenigingen door de stad naar het gemeentehuis om de sleutel te ontvangen.”

Intocht

De gezamenlijke inluidingstocht van de Berggeiten, Deurdouwers, Pretkeujes en de Vadaenotten ging vorig jaar niet door vanwege discussie over de kosten en vergunningen. ,,Gelukkig staat het nu gewoon weer te gebeuren, zonder intocht was de glans er toch een beetje af.”