De kelders van voormalig pand Kirpestein zijn gesloopt, op deze plek moet een studentenflat komen.
Volledig scherm
De kelders van voormalig pand Kirpestein zijn gesloopt, op deze plek moet een studentenflat komen. © Herman Stöver

En eindelijk gebeurt er wat op het terrein bij Kirpestein

WAGENINGEN - Het is dat ook de medewerkers van studentenhuisvester Idealis thuis werken, anders was er deze week ongetwijfeld een fles champagne ontkurkt. 

Het schier ondenkbare is namelijk gebeurd. De sloop van de restanten van de voormalige garage Kirpestein, op de hoek van de Churchillweg en Ritzemabosweg in Wageningen, is hervat. ,,We zijn blij dat er nu eindelijk wat gebeurt’’, zegt Hellen Albers van Idealis. ,,Er is nu echt zicht op de komst van 127 kamers op deze plek.’’ Als er verder niets tegenzit, starten de bouwwerkzaamheden voor de zomer en zijn de kamers volgend jaar herfst klaar.

Appartementen

De sloop van het garagegebouw Kirpestein, in Wageningen bekend als het lelijkste plekje van de stad, begon in 2003. Toen was het de bedoeling om er een appartementengebouw neer te zetten, maar dat plan strandde. Uit belastingoverwegingen werd de sloop nooit afgerond.

Na jarenlange stilte, kwam Idealis in beeld om er te bouwen. Dat ging ook niet zonder slag of stoot. Er waren bezwaren van omwonenden die vreesden dat studenten bij hen naar binnen zouden kijken. Ook de windvang van molen De Vlijt zorgde voor problemen, maar de Raad van State gaf eind vorig jaar groen licht voor de bouwplannen.

Het pand van garage Kirpestein rond 1950, toen nog in volle glorie.
Volledig scherm
Het pand van garage Kirpestein rond 1950, toen nog in volle glorie. © Gemeentearchief Wageningen