Volledig scherm
Een hoogspanningsmast in de Nude in Wageningen, die mogelijk dit jaar gaat verdwijnen © DG/Eric Wijnacker

Hoogspanning gaat ondergronds in Wageningen

WAGENINGEN - Liander gaat aan de slag met het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen nabij Kortenoord en Nude in Wageningen. Op 27 maart organiseren de gemeente Wageningen, Wageningen Universiteit &Research (WUR) en Liander 's avonds een inloopbijeenkomst in het Huis van de Wijk de Nude aan de Kortestraat.

Aanleiding zijn de zorgen over mogelijke effecten op de gezondheid van mensen die pal onder hoogspanningsleidingen wonen. Bovendien verbetert het aanzien van de wijk Nude door het verdwijnen van de hoge masten en lijnen.

Wonen

De hoogspanningsleidingen gaan enkele kilometers ondergronds tussen de Kanaalweg, ten noorden van Kortenoord aan de rand van het Binnenveld, en het onderstation van Liander tussen de Nude en de Grebbedijk. Liander gaat in opdracht van de gemeente Wageningen en de WUR de huidige 50 kV hoogspanningslijnen bij de Nude en de Kortenoord verwijderen en vervangen voor ondergrondse kabels (verkabeling). De gemeente Wageningen speelt in op het rijksbeleid om wonen onder hoogspanningslijnen tegen te gaan. Dankzij rijkssubsidies gaat het de gemeente nu waarschijnlijk geen geld kosten. Ook Wageningen UR werkt mee, om de uitbouw van nieuwbouwwijk en voormalige universiteitsterrein Nieuwe Kortenoord aantrekkelijker te maken en ook de studenten in de complexen langs de Haarweg niet langer onder de hoogspanningslijnen te laten wonen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement