Huisarts Ton de Haan.
Volledig scherm
PREMIUM
Huisarts Ton de Haan. © Herman Stöver

Huisarts Ton brak zijn rug, maar zou deze week weer beginnen: ‘2020 had ik liever overgeslagen’

interview2020 is met recht een rampjaar voor de Wageningse huisarts Ton de Haan. Begin januari brak hij zijn rug bij een val van zijn mountainbike. Afgelopen maandag zou hij voor het eerst weer spreekuur draaien. Het liep anders. 

Al kan iedereen nog steeds bij de huisarts terecht, het spreekuur van voor de corona-pandemie bestaat niet meer. Dat hij juist nu niet voluit kan, vindt hij lastig. 

,,Ik zou het liefst volop inzetbaar zijn. Het rooster voor de bezetting van de huisartsenpost in het ziekenhuis in Ede - waarin elke huisarts meedraait - daar zou ik óók aan mee willen doen. Maar dat kan niet.

Het stomme is dat als je je rug breekt, je moeilijk rechtop kunt zitten. Je mag ook niet tillen en zo. Maar ik hoop dat het met een paar weken anders is.”

Tot die tijd werkt hij beperkt als huisarts. En maakt hij zich op andere manieren nuttig voor collega’s. Met het inzamelen van mondkapjes bijvoorbeeld.

2020 mag bij het grofvuil?
,,Als ik dit allemaal had geweten en het was mogelijk, had ik 2020 overgeslagen.’’

Hoe kwam het dat je als ervaren mountainbiker ten val kwam?
,,Het kettingblad van mijn fiets brak, daardoor ben ik over mijn stuur heen gelanceerd, achteruit van drie meter hoog gevallen en plat op mijn rug geland. Ik had drie wervels bovenin mijn rug gebroken en daaraan ben ik geopereerd. Daar zit nu metaal in. Een paar ribben waren ook gebroken en uitsteeksels van botten onderin mijn rug.’’

Quote

Het is de stilte voor de storm. Kijk maar naar Brabant. De aantallen stijgen daar snel.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement