Indrukwekkende verhalen over onderduiken en verzet in Wageningse huizen
Vier plekken in Wageningen die in de Tweede Wereldoorlog het decor waren van verzet en/of onderduiken zijn zondagmiddag open voor het publiek. Betrokkenen vertellen het verhaal van de betreffende locatie. De zogeheten Open Joodse Huizen is een gezamenlijk initiatief van Stichting Joods Erfgoed Wageningen en de 4Meiwerkgroep van Wageningen45.
In elk deelnemend huis is het publiek welkom tijdens twee sessies: om 14.00 uur en 15.30 uur.
Centrum van verzet
In restaurant Zilvr aan de Heerenstraat 47 vertellen twee kleinkinderen van Hendrik Jan Nieuwenhuis over diens activiteiten in een Wageningse verzetsgroep. Hij is omgekomen in het Duitse werkkamp Neuengamme. Nieuwenhuis heeft veel brieven geschreven die allemaal bewaard zijn gebleven, de kleinkinderen lezen daaruit voor.
Een van de belangrijkste plekken van verzet in Wageningen was De Wolfswaard (Aan de Rijn 12), aan de oever van de Rijn. Daarnaast was het een tijdelijk onderduikadres. Zondag worden de activiteiten van het verzet en de levens en dood van bewoonsters Eltien en Neeltje Krijthe en onderduikster Marie Stoppelman besproken.
Studentenverzet
In de sociëteit van studentenvereniging Ceres aan de Generaal Foulkesweg 1B vertellen leden van de senaat over het studentenverzet, het studentenleven in de oorlogsjaren en wat de rol was van docenten van de toenmalige Landbouw Hogeschool.
Boas Roffesa en Anna Blom woonden vanaf hun huwelijk in januari 1938 aan de Gravinnestraat 2. Op 27 november 1940 kwam de student Bernhard van Gelder als huisgenoot/kamerbewoner bij hen inwonen. Alle drie hebben zij de oorlog niet overleefd. Het verhaal wordt ter plekke verteld door de huidige bewoner.
Voor het complete programma klik hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ESA blijft in de running na penalty’s, onervaren keeper tankt vertrouwen
Arnhem -
PREMIUMArnhem voor Eeuwig
De historie van het Jansplein, met reizende kloosterlingen, pelgrims en gewonde kruisvaarders
In de rubriek Arnhem voor Eeuwig beschrijft Peter Bloemendaal, oud-journalist van de Arnhemse Courant, aan de hand van foto’s het leven in Arnhem in vroeger dagen. Vandaag: de historie van het Jansplein.Arnhem -
Poll
Altijd vlees in de kantine van het provinciehuis? ‘Gelderland, ga je diep schamen’
De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis te hebben. De motie zorgde voor hilariteit in de Kamer, maar ook voor veel reacties van lezers. Elke dag een vleesmaaltijd op het menu in de kantine van het provinciehuis? Dit vinden jullie.Arnhem -
PREMIUM3
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
Politie houdt drugsdealer (25) uit Veenendaal aan en neemt meer dan vijfhonderd wikkels cocaïne in beslag
Ede -
-
-
PREMIUM
Ze hadden altijd het gevoel dat er 'iets niet klopte': hoe deze donorkinderen na jaren ontdekten hoe het écht zat
Ze wonen op een paar minuten rijden van elkaar en zaten op dezelfde mbo-school. Ze zijn beiden kinderen van ‘kliniek Oosterbeek’, die gerund werd door een gepensioneerde huisarts. Sinds kort weten ze dat ze halfzussen zijn én dat ze minstens tien (half)broers en zussen hebben. Nu willen Susette en Marianne weten hoe groot hun familie echt is.Oosterbeek -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?