Volledig scherm
De vrouwelijke uitvaartondernemers staan zaterdag op de Markt in Wageningen. © Eigen foto

Marktkraam over duurzame uitvaart in Wageningen

WAGENINGEN - Praten over je uitvaart? Dat kan komende zaterdag in een speciale kraam op de Markt in Wageningen. Vier vrouwelijke uitvaartondernemers gaan daar het gesprek aan met belangstellenden. 

De dood en alles wat er mee te maken heeft wordt voor veel mensen steeds beter bespreekbaar. De vrouwelijke uitvaartondernemers zijn er ook om te praten over een duurzame aanpak van uitvaarten. Die vraag komt steeds vaker naar voren, zo merken de vrouwen van Uitvaartbegeleiding Wageningen, Uitvaartservice Esther Wageningen, Uitvaartzorg Troostrijk en Cecile Uitvaartzorg.

Zo kan een duurzame uitvaart al beginnen met een duurzame opbaring. De vrouwen regelen de laatste verzorging van de overledene, eventueel samen met de nabestaanden. Ze kunnen onder meer een nieuwe ecologische en duurzame methode aanbieden om op te baren zonder koeling, wat uiteraard scheelt in gebruik van elektriciteit. 

Lijkwades

De kisten en manden waar ze mee werken zijn volledig van natuurlijk materiaal gemaakt. Het hout dat gebruikt wordt is gecertificeerd hout uit Nederland.  Er is ook steeds meer vraag naar de ecologische lijkwades, ze bestaan volledig uit natuurlijk materiaal.

De vrouwen werken voor rouwvervoer altijd met een vervoerder uit de buurt, zodat er geen onnodige kilometers gereden worden. Sylvia Heijnens: ,,En zo zijn er nog vele manieren te bedenken om duurzaam te werken en stil te staan bij de effecten die keuzes hebben op de natuur en de omgeving. Daarbij is ons motto respect voor de natuur, de mens en de aarde.’’

Kraam

De kraam van de uitvaartondernemers op de Wageningse zaterdagmarkt is zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.