Volledig scherm
Het Atlas gebouw op de campus. © Google Streetview

Metingen verricht in Atlas-gebouw WUR: chemische lucht nog steeds aanwezig

UpdateWAGENINGEN - Het Atlas-gebouw op de campus van de Wageningen University & Research (WUR) blijft vooralsnog dicht. Woensdagavond werd het pand ontruimd na een waarneming van een ongebruikelijke geur, donderdagochtend opnieuw. ,,De geur is nog te pregnant aanwezig, het is een voorzorgsmaatregel”, zegt een woordvoerder van de WUR.

De oorzaak van de geur is een rokend vat op de tweede verdieping van ‘Atlas’, een van de gebouwen op de campus in Wageningen. In het vat zaten restanten van proeven die op de universiteit zijn gedaan. Het vat  is vannacht afgevoerd door de brandweer. Het gebouw werd daarna veilig bevonden en weer vrijgegeven.

De woordvoerder van de WUR zegt donderdagochtend dat het gebouw opnieuw is ontruimd. ,,De geur hangt nog in bepaalde ruimtes, we moeten even kijken hoe we daarmee omgaan. We weten niet precies wat het is.”

De brandweer komt volgens de woordvoerder niet opnieuw ter plaatse. ,,Wij bekijken over een uurtje weer wat de status is en wat we gaan doen.” Tegen 14.00 uur hangt de geur, een chemische lucht, er nog steeds. Een eigen team van de universiteit verricht metingen. Het gebouw wordt intussen zo goed mogelijk gelucht. Of Atlas later vandaag nog open gaat, durft de woordvoerder niet te zeggen. ,,Er is sprake van overlast. Als het pand niet veilig was had de brandweer het niet vrijgegeven”

Elders aan het werk

Normaal gesproken zijn er zo’n twee- à driehonderd mensen werkzaam in het laboratorium. ,,Zij gaan op andere plekken op de campus aan het werk, vergaderingen worden ook verplaatst.”

De restanten zaten al enkele dagen in het vat. Er zijn woensdagavond metingen gedaan door de brandweer. De stoffen in het vat zouden geen bedreiging voor de omgeving vormen en alleen gevaarlijk zijn als men er zeer dicht bij in de buurt zou komen. 

Volledig scherm
De hulpdiensten bij de WUR. © Roland Heitink/ Persbureau Heitink