Volledig scherm
Ontwerp van de skeelerbaan in Park Noordwest in Wageningen. © Schaats Trainingsgroep Wageningen

Mini skeelerbaan in park Noordwest op de lange baan, teleurstelling groot bij initiatiefnemers

WAGENINGEN - Wageningen neemt voorlopig geen besluit over de komst van een mini skeelerbaan in park Noordwest. Dit tot groot verdriet van de initiatiefnemer van de skeelerbaan, Schaats Trainingsgroep Wageningen (STW). 

Rudolf Barkhuijsen, woordvoerder van STW,  zegt nauwelijks te kunnen reageren. ,,Ik ben te geëmotioneerd. Dit is een grote teleurstelling. Voor heel veel mensen. En wie betaalt het gelag? De kinderen.’’ De reden voor uitstel zou de Campusroute zijn, een nog aan te leggen rondweg in Wageningen. Twee varianten van die weg zouden door park Noordwest lopen. 

Buurtbewoners niet blij

De schaatstrainingsgroep heeft twee jaar lang gewerkt aan het initiatief en had de financiering van de 150 meter lange baan voor kinderen van 6 tot 12 jaar rond. De baan zou de gemeente niets kosten. Wageningse scholen, Sportservice Wageningen en de Sportraad hebben zich achter het plan geschaard.

Aanvankelijk kreeg de baan ook de volle steun van de gemeenteraad. Omdat sommige buurtbewoners niet blij waren met de komst van de skeelerbaan, begon de politiek dit najaar te schuiven. Nu is een meerderheid tegen. 

Ook al heeft de politiek niets te zeggen over de baan. Burgemeester en wethouders zijn diegenen die er over beslissen. ,,Er zullen altijd tegenstanders zijn’’, zegt Barkhuijsen. ,,Nu sneuvelt er weer een burgerinitiatief.’’

Contact met provincie

Of uitstel ook afstel betekent voor de skeelerbaan, is nog onduidelijk. De aanleg van de skeelerbaan kost 50.000 euro. De provincie wil er alleen aan meebetalen als de baan nog dit jaar wordt aangelegd.

Volgens de schaatstrainingsgroep gaat de burgemeester de provincie en de sponsoren benaderen om ervoor te zorgen dat het geld behouden blijft voor de skeelerbaan.  

Een woordvoerder van Wageningen bevestigt dat. ‘Het klopt inderdaad dat de burgemeester met de initiatiefnemers heeft gesproken en dat hij contact met de provincie legt of zij het geld beschikbaar willen houden en het besluit uitgesteld kan worden’, reageert zijn woordvoerder per e-mail. De burgemeester geeft geen uitleg waarom hij nu voor uitstel kiest.