Niet naar het restaurant? Haal je eigen kok in huis

Het virus en ikWAGENINGEN - Geen keuken is vanaf komende maand te klein voor kok Guus Weerdenburg. Zolang het coronavirus heerst, brengt de Wageninger met zijn private dining de ambiance van het restaurant bij de mensen thuis. 

Guus Weerdenburg
Volledig scherm
Guus Weerdenburg © Emma Vullers

,,Want ook als de restaurants straks weer opengaan, verwacht ik niet dat iedereen direct weer die stap aandurft. Dit is dan een alternatief.’’

Uit eten in eigen huis
Het concept is heel simpel: de gasten geven van tevoren hun wensen door aan Weerdenburg (42), die in het dagelijks leven ook praktijkleraar op de Vakschool is. In hun eigen keuken worden vervolgens de gangen afgemaakt en geserveerd. ,,Inclusief passend servies, bestek en glaswerk.’’

Uit eten gaan in je eigen huis, volgens de Wageninger kan het echt. ,,Ik vraag de mensen om aan tafel plaats te nemen en daarna is het aan mij om de juiste sfeer te creëren. Best spannend, die verantwoordelijkheid, maar juist die uitdaging geeft een kick.’’

Veel ervaring

Weerdenburg leunt daarbij op zijn ervaring in de horeca. Hij leerde het vak in de keukens van ’t Kalkoentje in Rhenen en De Kromme Dissel  in Heelsum. En van 2006 tot 2012 had de Wageninger met THUIS by Guus zijn eigen restaurant op de Markt in Wageningen.

,,Dat bleek na verloop van tijd alleen steeds lastiger te combineren met mijn gezinsleven. Daarom ben ik voor de klas gaan staan en verzorg ik met mijn bedrijfje nog cateringen en eten op evenementen en feestjes.’’

Quote

Ik ben voor de klas gaan staan en verzorg met mijn bedrijfje nog cateringen en eten op evenemen­ten en feestjes

Guus Weerdenburg, Kok aan huis

Koken te leuk

Toen achtereenvolgens Koningsdag, Bevrijdingsfestival en muziekfestival Woetstok wegvielen uit zijn agenda, bedacht Weerdenburg iets anders. ,,Ik vind koken voor anderen namelijk simpelweg te leuk om te moeten missen.’’  

Maar afhaalmenu’s aanbieden, deed de ondernemer bewust niet. ,,Ik weet hoe zwaar de restauranthouders die daar massaal mee zijn begonnen het nu hebben. Dan vind ik het niet netjes om me ook op die markt te mengen. En daarom mijn keuze voor private dining.’’

Afwas

In overleg is alles mogelijk, legt de ondernemer uit. ,,Waar nodig bereid ik thuis zelf al een en ander voor. Eenmaal bij de gast, werk ik met een mondkapje op. En na afloop laat ik alles spic en span achter. Want in een restaurant hoef je ook niet zelf de afwas te doen.’’