Gebedsruimte in een moskee, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Gebedsruimte in een moskee, foto ter illustratie. © Jan Ruland van den Brink

Officiële opening moskee Wageningen uitgesteld: ‘We hebben uiteraard alle begrip’

WAGENINGEN - Het coronavirus is zaterdag ook spelbreker voor de officiële opening van de moskee aan de Schaepmanstraat in Wageningen. ,,Het is jammer, maar we hebben er uiteraard alle begrip voor’’, zegt Hussein Hussein.

Wageninger Hussein was vanaf het begin een van de drijvende krachten achter de plannen voor een gebedsruimte van de Stichting Internationaal Islamitisch Centrum Wageningen.

Burgemeester Geert van Rumund zou zaterdagmiddag het Islamitisch Centrum Wageningen, te vinden in een voormalige gymzaal aan de Schaepmanstraat, officieel openen. Maar vanwege het coronavirus is de bijeenkomst met ruim meer dan honderd aanwezigen niet toegestaan.

‘Heel erg blij’

Hussein heeft zijn bestuursfunctie overigens, wegens ziekte, enige tijd gelegen overgedragen aan de nieuwe voorzitter A. Hassan: ,,Maar ik blijf natuurlijk betrokken, we zijn heel blij met ons nieuwe gebouw.’’

Het is ook al in gebruik. Maar juist op vrijdag, altijd de drukste gebedsdag van de week, is de moskee gesloten. Hussein: ,,Dan zouden er te veel mensen zijn, het zijn er dan vaak meer dan honderd tegelijkertijd en dat kan niet. Op andere dagen van de week is het Islamitisch Centrum wel geopend, maar dan zijn er maar een paar mensen aanwezig.’’

Burgemeester

Voorheen zat het Islamistisch Centrum in de voormalige Schimmelpenninck-sigarenfabriek aan de Nude. Daar hadden ze slechts 80 vierkante meter tot hun beschikking, aan de Schaepmanstraat is dat 500 vierkante meter.

In 2016 meldde de gemeente dat Wageningen ongeveer 1500 moslims telt. Dat aantal wisselt sterk vanwege het komen en gaan van internationale studenten. Voor de officiële opening door de burgemeester wordt naar een nieuwe datum gezocht. Als de corona-perikelen voorbij zijn.