Volledig scherm
De zwaar getroffen Ericalaan op de Sahara in Wageningen. © Gemeentearchief Wageningen

Onthulling monument voor ‘vergeten’ bombardement op Wageningen

WAGENINGEN - Het ‘vergeten’ bombardement op Wageningen in 1944 krijgt een herdenking en een monument. Dat nieuwe - eenvoudige - monument wordt op 17 september onthuld door burgemeester Geert Van Rumund.

Een groep initiatiefnemers heeft, in het 75e herdenkingsjaar van operatie Market Garden, de Stichting Sahara 1944 opgericht met als doel de slachtoffers van het bombardement blijvend te herdenken en te eren. Dat gebeurt met zowel de plaatsing van een monument als een herdenking. De stichting bestaat uit buurtbewoners en/of familieleden van slachtoffers. 

Onthulling van monument

Dinsdag 17 september aanstaande zal op het Ericaplein, in het hart van de Sahara, de herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden en zal het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van het bombardement worden onthuld door burgemeester Van Rumund.

Bij het bombardement vielen 39 of 40 slachtoffers. Eén persoon, de toen 33-jarige Johanna Alberta Tijssen, was en bleef vermist. 

160 bommen gedropt

De bommenregen op de wijk Sahara in Wageningen was waarschijnlijk bedoeld voor het door de Duitsers opgestelde afweergeschut bij het Lexkesveer langs de Rijn, hemelsbreed een kleine kilometer verwijderd van de Sahara. 

Het bombardement op de Sahara werd uitgevoerd door zes toestellen van de United States Army Air Forces (USAAF). Er werden 160 fragmentatiebommen gedropt. Er was geen luchtalarm gegeven omdat een kwartier voordat de bommen vielen de stroom was uitgevallen, omdat in Nijmegen de elektriciteitscentrale was gebombardeerd.

Volledig scherm
De Amerikaanse bommenwerper vliegt boven Renkum en heeft net de bommen gelost die op weg gaan naar Wageningen. Rechtsboven is Oranje Nassau's Oord te zien, links de Rijn. © Amerikaans legerarchief/collectie R. Sigmond
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement