Volledig scherm
© DG

‘Ouderen opgelicht bij bestrijden bedwantsen’

WAGENINGEN - Mensen die een bestrijdingsbedrijf inschakelen omdat ze denken dat ze last hebben van de oprukkende bedwants, worden geregeld opgelicht. Het treft met name ouderen, die soms voor wel duizenden euro’s het schip in gaan.

Dat meldt onderzoeker Bastiaan Meerburg van de Wageningen Universiteit, tevens directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Hoe vaak mensen worden opgelicht, weet hij niet. ,,Mensen hebben vaak last van een soort schaamte, vinden het vervelend te melden dat ze bedwantsen hebben en opgelicht zijn.”

Meerburg weet van een recent geval, waarbij een vrouw van 78 en haar dementerende man van 82 jaar een bestrijdingsbedrijf hadden ingeschakeld. ,,Dat kwam langs met een hond. Honden kunnen inderdaad bedwantsen ruiken, maar als een hond aanslaat, is het niet meer dan een indicatie dat er bedwantsen kunnen zijn. Het werkt net als met drugshonden: als die drugs ruiken, moet je de drugs nog wel vinden. Dus je moet ook gewoon een wants vinden voor je zeker weet dat ze er zijn.”

Torenhoge rekeningen

De kamers van het echtpaar kregen een hittebehandeling: de kamer wordt enige tijd opgewarmd naar 45 graden, wat eventueel aanwezige wantsen niet overleven. Vervolgens werd het stel wijs gemaakt dat wantsen zich verplaatsen naar andere kamers, waar daarna ook zo’n behandeling werd uitgevoerd. Er volgden torenhoge rekeningen.

,,Bedwantsen kun je gewoon zien”, stelt Meerburg. En als je twijfelt of het beestje dat je in je slaapkamer treft ook echt een wants is, kun je dat laten onderzoeken. Vervolgens kun je ook zelf eventueel aan de slag met het bestrijden van het beestje.

Reputatie

De kleine bloedzuigende parasieten zitten vaak onder matrassen. Bij mensen kunnen ze zorgen voor huidklachten en hevige jeuk. Het beest is in opmars, volgens Meerburg door onder meer de toenemende populariteit van airbnb’s. Ze verplaatsen zich namelijk via kleding en koffers. ,,Daar waar hotels vaak goed controleren op de aanwezigheid van de bedwants, is dat bij airbnb’s niet zo. Hotels hebben een reputatie hoog te houden.”

Hij merkt ook dat voor de cursussen bedwantsbestrijding die het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen aanbiedt steeds vaker horecamensen zich inschrijven. ,,Voorheen deden er alleen plaagdierbeheersers aan mee. De problematiek met bedwantsen wordt steeds groter.”