Pas op je hond, processierups extra actief door hitte

Het is dezer dagen extra oppassen met de eikenprocessierups. Die kruipt als gevolg van de hitte massaal vanaf de boomtoppen naar beneden, op zoek naar verkoeling. De kans dat mens, maar ook dier, met de brandharen van de rups in aanraking komen is daardoor veel groter, stelt Silvia Hellingman van het Wageningse kenniscentrum eikenprocessierups.

Gisterochtend constateerde ze dat de rupsen 'behoorlijk aan de wandel’ zijn gegaan. ,,Ze zijn heel actief geworden, we hebben heel veel meldingen.” De rupsen zitten momenteel flink in de haren: die haren kunnen irritaties veroorzaken. ,,De rupsen gaan nu vaak aan de voet van de boom zitten. Hapt je hond er in, dan heb je een groot probleem.”
Dit weekeind legde in het Overijsselse Losser een pup bijna het loodje, omdat het dier door een hap in de rupsen zijn tong bijna verloor. ,,Honden kunnen door de brandharen in hun ogen ook blind worden. Dus mensen moeten echt uitkijken waar ze hond laten lopen.”

Volledig scherm
Blaren op de tong, als gevolg van een hap eikenprocessierupsen. © ADR

Net zoals ze zelf op moeten passen als ze naar buiten gaan. Zo wordt afgeraden om in de buurt van eikenbomen te gaan zonnebaden. ,,Zeker omdat het maandagochtend flink waaide, verspreiden de brandhaartjes van de rupsen zich behoorlijk.”

Volledig scherm
Tot bloedens toe verwond, dankzij de eikenprocessierups. © ADR

Hoe zit het met de processierups? En wat is er aan te doen? Je ziet het in de video hieronder:

Volledig scherm
De eikenprocessierups. © ANP