Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politie vaker opgeroepen voor personen met verward gedrag

WAGENINGEN - De politie wordt in Wageningen steeds vaker opgeroepen voor personen met verward gedrag. In 2015 ging het nog om 176 meldingen, in 2018 waren dat er 206 en van januari tot en met september telde de politie 172 meldingen waarbij 102 individuen waren betrokken.

Burgemeester Geert van Rumund maakt zich hier zorgen om. ,,Het gaat om een kwetsbare groep inwoners die om uiteenlopende redenen verward kan zijn en de juiste zorg nodig heeft. Dit heeft onze aandacht.’’ Oorzaken kunnen dementie zijn, een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, verslaving of psychische problematiek.

Medisch dossier

Om verwarde mensen zo goed mogelijk te helpen doet Wageningen samen met Ede en Arnhem mee aan een proef. Politie, huisartsen, ambulancemedewerkers en ambtenaren kunnen voor advies een meldpunt bellen. 

Eerder moesten politieagenten een verward persoon meenemen naar het bureau, in een cel zetten en dan contact opnemen met een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg. Nu kunnen ze ter plekke telefonisch om advies vragen aan een professional die het medisch dossier van de betreffende persoon in mag kijken. 

,,Zo'n professional kan beoordelen of iemand opgenomen moet worden of dat iemand uit het netwerk om hem of haar heen kan helpen", aldus Van Rumund. ,,Politieagenten zijn er niet voor opgeleid om psychische zorg te geven. Via dit meldpunt kunnen zij ervoor zorgen dat zo iemand zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt.’’

De meeste meldingen over verwarde personen komen in de avonduren. Tweederde van de personen waar het om gaat, is al in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg. Meer dan de helft komt via de huisartenpost, een ander groot deel via de politie. 

,,De grote meerwaarde van dit meldpunt is dat allerlei partijen nu samenwerken’’, zegt Van Rumund. Als het aan Wageningen ligt, wordt de proef dan ook de komende jaren voortgezet. 

Overlast veroorzaken

Het meldpunt is echter alleen bedoeld voor professionals. Waar kun je terecht als je buurman 's nachts alles bij elkaar gilt? Of als je ziet dat hij al drie weken lang zijn gordijnen niet meer heeft opengedaan? Of zichzelf bevuilt? Huurders en de Woningstichting hebben onlangs aandacht gevraagd voor bewoners die overlast veroorzaken. 

Volgens Van Rumund werkt Wageningen daaraan. Zo is er een Taskforce Woonoverlast opgericht waarin naast huurders en de corporatie politie en welzijnswerk zitten. In de taskforce wordt besproken wat er opgepakt moet worden om woonoverlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen te verminderen.

Startpunt

De gemeente wijst erop dat Wageningers ook altijd terecht kunnen bij het Startpunt. Dat is een plek in Wageningen waar je heen kan voor al je vragen over wonen, werk, welzijn, zorg, onderwijs, opvoeding en inkomen. Al weten veel mensen dat niet.