Politie vaker opgeroepen voor personen met verward gedrag
WAGENINGEN - De politie wordt in Wageningen steeds vaker opgeroepen voor personen met verward gedrag. In 2015 ging het nog om 176 meldingen, in 2018 waren dat er 206 en van januari tot en met september telde de politie 172 meldingen waarbij 102 individuen waren betrokken.
Burgemeester Geert van Rumund maakt zich hier zorgen om. ,,Het gaat om een kwetsbare groep inwoners die om uiteenlopende redenen verward kan zijn en de juiste zorg nodig heeft. Dit heeft onze aandacht.’’ Oorzaken kunnen dementie zijn, een verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel, verslaving of psychische problematiek.
Medisch dossier
Om verwarde mensen zo goed mogelijk te helpen doet Wageningen samen met Ede en Arnhem mee aan een proef. Politie, huisartsen, ambulancemedewerkers en ambtenaren kunnen voor advies een meldpunt bellen.
Eerder moesten politieagenten een verward persoon meenemen naar het bureau, in een cel zetten en dan contact opnemen met een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg. Nu kunnen ze ter plekke telefonisch om advies vragen aan een professional die het medisch dossier van de betreffende persoon in mag kijken.
,,Zo'n professional kan beoordelen of iemand opgenomen moet worden of dat iemand uit het netwerk om hem of haar heen kan helpen", aldus Van Rumund. ,,Politieagenten zijn er niet voor opgeleid om psychische zorg te geven. Via dit meldpunt kunnen zij ervoor zorgen dat zo iemand zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt.’’
De meeste meldingen over verwarde personen komen in de avonduren. Tweederde van de personen waar het om gaat, is al in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg. Meer dan de helft komt via de huisartenpost, een ander groot deel via de politie.
,,De grote meerwaarde van dit meldpunt is dat allerlei partijen nu samenwerken’’, zegt Van Rumund. Als het aan Wageningen ligt, wordt de proef dan ook de komende jaren voortgezet.
Overlast veroorzaken
Het meldpunt is echter alleen bedoeld voor professionals. Waar kun je terecht als je buurman 's nachts alles bij elkaar gilt? Of als je ziet dat hij al drie weken lang zijn gordijnen niet meer heeft opengedaan? Of zichzelf bevuilt? Huurders en de Woningstichting hebben onlangs aandacht gevraagd voor bewoners die overlast veroorzaken.
Volgens Van Rumund werkt Wageningen daaraan. Zo is er een Taskforce Woonoverlast opgericht waarin naast huurders en de corporatie politie en welzijnswerk zitten. In de taskforce wordt besproken wat er opgepakt moet worden om woonoverlast die wordt veroorzaakt door verwarde personen te verminderen.
Startpunt
De gemeente wijst erop dat Wageningers ook altijd terecht kunnen bij het Startpunt. Dat is een plek in Wageningen waar je heen kan voor al je vragen over wonen, werk, welzijn, zorg, onderwijs, opvoeding en inkomen. Al weten veel mensen dat niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Politie: Arnhem ontsnapt aan ‘levensgevaarlijke situatie’ door snel handelen hulpdiensten
Arnhem -
Helder met enkele wolkenvelden in Wageningen vanochtend
Het wordt vandaag geleidelijk bewolkter maar het blijft zo goed als droog in Wageningen. 's Middags stijgt de temperatuur tot 25 graden en is de wind matig, windkracht 3. Vanavond is het helder en koelt het af tot ongeveer 22 graden. -
PREMIUM5 vragen over | Met video
Dit is waarom deze belangrijke weg in Rhenen is afgesloten: ‘Verkeersoverlast niet te voorkomen’
Sinds afgelopen vrijdagavond wordt er hard gewerkt aan de Lijnweg/N233 in Rhenen. De weg is vanwege onderhoudswerkzaamheden tot en met dit weekend grotendeels afgesloten. Het zorgt voor flinke verkeershinder, zo bleek gisterochtend en -middag. Waarom zijn de werkzaamheden nodig, en op welke manier probeert de provincie Utrecht de overlast voor verkeer te beperken? 5 vragen en antwoorden.Wageningen -
Wie wil er geld voor een evenement in Rhenen? Er zit nog 110.000 euro in de pot
Rhenen heeft nog 110.000 euro in de portemonnee zitten als steuntje in de rug voor het houden van evenementen. Er is veel minder gebruik van gemaakt dan gedacht. ,,Ik verwacht ook niet dat het allemaal opkomt", zegt wethouder Dick Poortinga.Rhenen -
PREMIUMmet video
Otto (85) kan na zijn valpartij niet meer fietsen en ‘voelt zich gevangen’: maar nu is er dé oplossing
Otto Kern (85) heeft zijn ‘hele leven gefietst’. Hij genoot ervan. Maar sinds zijn valpartij en verhuizing naar het Lorentzhuis in Velp komt hij de deur bijna niet meer uit. Tóch kan hij nu fietsen door de regio waar hij van houdt. Virtueel. Dat dan weer wel.Arnhem
-
PREMIUM5
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.