Volledig scherm
Monteurs repareren het zandfilter van het zwembad in Wageningen. © Alwin Heij

Reparatie filter wedstrijdbad De Bongerd Wageningen duurt langer: zaterdagmiddag weer open

WAGENINGEN - Het wedstrijdbad van De Bongerd in Wageningen blijft tot zaterdagmiddag gesloten. Het bad zou deze donderdag eigenlijk weer open gaan. Maar een noodzakelijke reparatie aan het filter waarin het badwater wordt gezuiverd duurt langer dan gedacht. 

Manager Alwin Heij hoopt dat vrijdagochtend het speciale zand en grind geleverd wordt. Voordat het filter dan weer in bedrijf is en functioneert is het zaterdagmiddag.

Het recreatiegedeelte van het zwembad is overigens gewoon wel open en alle activiteiten in dat bad kunnen doorgaan. De zwemlessen in het wedstrijdbad konden niet doorgaan. 


Het probleem in het zwembad begon met de breuk van een leiding onderin het zandfilter. Lastig, want voor de reparatie moest het hele filter worden leeggehaald. In totaal 7 kuub zand en grind en 4 kuub water. Heij: ,,Het leeghalen van het filter was al een immense klus. We hebben ook meteen alle andere leidingen nagelopen om te ontdekken waardoor die buis kon breken. Nu is alles weer klaar maar moeten we wachten totdat het nieuwe zand en grind geleverd wordt. Kennelijk is het heel erg druk bij de leverancier waardoor het langer duurt.’’

Zonder zandfilter kan het zwembad niet functioneren. Wettelijk is het verboden om een zwembad zonder functionerend filtersysteem open te stellen voor publiek.

Nieuwe motor 

De ijzeren poort die vanuit het zwembad toegang verschaft tot het buitenbad wordt volgens Heij binnenkort gerepareerd. Heij: ,,We hebben te maken met een zwembad dat 20 jaar oud is. De motor die de poort kan openschuiven heeft het begeven. Het bedrijf dat de motor leverde bestaat niet meer. Nu hebben we een nieuwe motor gevonden. Die komen ze volgende week installeren. Dan kunnen zwemmer dus vanuit het gebouw ook weer naar het buitenbad. Nu kan dat alleen nog via de poort buitenom.’’

Het buitenbad is ook gesloten omdat de waterzuivering voor dat bad loopt via het filter dat in reparatie is. 

Volledig scherm
Monteurs repareren het zandfilter van het zwembad in Wageningen. © Alwin Heij