Rijksrecherche onderzoekt optreden agenten in instelling van dodelijke steekpartij Wageningen

WAGENINGEN - De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het optreden van de politie tijdens de dodelijke steekpartij in Wageningen. Een bewoner van de RIBW overleed woensdagavond bij dat drama.

Twee begeleiders van de instelling voor begeleid wonen aan de Morel raakten gewond. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en weer thuis.

Vaag

De Rijksrecherche houdt zich vooral bezig met opsporingsonderzoeken tegen ambtenaren. Een woordvoerder van het arrondissementsparket Oost-Nederland van het Openbaar Ministerie laat weten dat de Rijksrecherche in dit geval ‘aansluit bij het onderzoek naar het incident, omdat er politie in de instelling aanwezig is geweest’.

Een verdere toelichting wil de voorlichter niet geven. Zo blijft onduidelijk of de agenten aanwezig waren in het gebouw toen de slachtoffers werden neergestoken. Ook is niet duidelijk of de volgens buurtbewoners ‘trage reactie’ van de politie onderdeel is van het onderzoek.

Eigen onderzoek 

Ook de politie Oost-Nederland onderzoekt de ‘professionaliteit van ons handelen’ bij de dodelijke steekpartij. Dat onderzoek wordt gedaan door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten.

Aanleiding daarvoor zijn klachten van buurtbewoners. Zij zeggen tot drie keer toe 112 te hebben gebeld, maar te horen kregen dat er geen politiewagen beschikbaar was.

‘We nemen dit zeer serieus omdat mensen moeten kunnen rekenen op de politie als men in nood is’, schrijft de politie. De steekpartij zelf wordt onderzocht door de politie en Openbaar Ministerie.

De politie doet onderzoek aan de Morel in Wageningen.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek aan de Morel in Wageningen. © Persbureau Heitink