Volledig scherm
Een meisje zit dronken op straat. © Roos Koole

Toch verbod in Wageningen op drinken van alcohol op straat

WAGENINGEN - Een verbod op het gebruik van alcoholhoudende drank of het bij je hebben van een aangebroken fles of blikje komt terug in de Algemene Plaatselijke Verordening in Wageningen. ,,Op verzoek van de politie’’, zegt burgemeester Geert van Rumund.

Wel of niet toestaan van het nuttigen van alcohol op straat heeft een lange historie in Wageningen.  Het was D66 die het verbod in 2007 uit de APV wist te houden. Reden was het feit dat Wageningen een studentenstad is. Studenten moesten voor de deur van hun huis of in een park een biertje kunnen drinken. En buren moesten met elkaar een buurtbarbecue op straat kunnen houden.

Overlast door alcoholgebruik

Twee jaar later kwam er al kritiek. Eerst van de plaatselijke horeca. Later van de politie. Die ervoer dat er meer overlast op straat is door alcoholgebruik. Mensen voelen zich daardoor onveilig. De politie kan nu niet optreden en moet wachten tot er echt iets gebeurt. Als alcoholgebruik op straat weer strafbaar wordt gesteld, dan kan de politie weer preventief optreden.

Mensen die een buurtbarbecue houden en daarbij wijn of bier willen drinken hoeven volgens de gemeente Wageningen niet bang te zijn dat ze daarvoor een boete krijgen. De politie treedt alleen op als dat nodig is. Voor terrassen bij horecagelegenheden geldt een uitzondering. Daar mag wel alcohol worden gedronken.