Volledig scherm
Ter illustratie: een bouwplaats. © ANP

Vertraging voor Wageningse bouwprojecten door stikstofproblematiek

WAGENINGEN - Alle bouwprojecten in Wageningen hebben te maken met de stikstofproblematiek. Het gaat in totaal om vijftien projecten, waarvoor nog geen vergunning is verleend.  Onduidelijk is of ze door kunnen gaan. ,,Per project wordt nu doorgerekend wat de gevolgen zijn’’, zegt wethouder Anne Janssen. Ze houdt in ieder geval rekening met vertraging.

Dat bouwprojecten hier te maken hebben met stikstofproblematiek heeft volgens Janssen alles te maken met de ligging van de stad, tussen drie natuurgebieden in: de Veluwe, de Rijnstrangen en het Binnenveld. Of dat als gevolg heeft dat er projecten sneuvelen, kan ze nog niet zeggen. Hoewel deze gebieden alle drie gevoelig zijn voor stikstof, is de mate waarin per gebied verschillend. Per bouwproject moet daarom worden bekeken wat de gevolgen zijn. ,,De ontwikkelaars zijn druk aan het rekenen.’’ Als uit berekeningen komt dat de bouw geen significante invloed heeft op de Natura 2000 gebieden dan kan die doorgaan. 

Nieuwe woningen

Als voorbeeld noemt Janssen de wijk Kortenoord. ,,Daar is ontwikkelaar BPD bezig.’’  Arjen Kleijer, locatiemanager bij BPD zegt dat die zogeheten Aeriusbereking voor Kortenoord inmiddels klaar is. ,,Daaruit komt dat de stikstofdepositie (de neerslag van stikstof, red.) voldoet aan de norm.  We hebben de berekeningen nu ter toetsing bij de overheid gelegd. Als die akkoord gaat, dan kan de bouw van de nieuwe woningen in Kortenoord doorgaan.’’ 

Janssen hoopt op een  positieve uitslag. ,,Omdat de woning straks verwarmd worden zonder gebruik te maken van gas. Er wordt dus weinig stikstof uitgestoten.’’ Ze vindt het ook belangrijk dat de bouw doorgaat, want volgens Janssen is de vraag naar nieuwbouwwoningen in Wageningen groot. ,,Omdat we hier echt woningnood hebben. De huizenprijzen blijven maar stijgen, de wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen op, er is een tekort aan woningen in de categorie middeldure huur en er zijn nauwelijks betaalbare koopwoningen’’, zegt zij. ,,Starters hebben daarom grote moeite om een woning te vinden.’’ 

Ruimte voor woningbouw

Wageningen is in overleg met buurgemeenten en de provincie Gelderland over hoe uitstoot van stikstof door landbouw en verkeer naar beneden gebracht worden, zodat de natuur zich kan herstellen en er ruimte komt voor woningbouw. ,,We zijn voorstander van afspraken met boeren op de Veluwe en het verlagen van de snelheid op de wegen. Al loopt dat via de provincie’’, zegt Janssen.