Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © Bertjan Kers/BD

Voorwaardelijke straf na ‘vinden en meenemen’ van 150 kilo bliksemdraad

ARNHEM – De politierechter zag vrijdag te weinig bewijs dat een 43-jarige Venloër en zijn 37-jarige broer uit Panningen 150 kilo aan bliksemdraad hebben gestolen van hoogspanningsmasten tussen Wageningen en Dodewaard ruim twee jaar geleden.

Wel legde hij ze een voorwaardelijke werkstraf op van 80  uur voor de heling van het waardevolle koperdraad dat een waarde vertegenwoordigt van 4000 euro.

Politieagenten troffen de broers op 21 juni 2017 tijdens een controle aan in een BMW waarin veel gereedschap lag. In de kofferbak vonden ze het bliksemdraad. De mannen zeiden dat ze dat hadden gevonden. Ze waren wezen nachtvissen in de buurt van de Pabstendam in Wageningen en hadden het ergens zien liggen. Ze wisten niet meer precies waar.

Gereedschappen in de auto

De mannen kwamen vrijdag niet opdagen bij de zitting in Arnhem. De officier van justitie merkte op dat er sterke aanwijzingen waren dat ze betrokken waren bij de diefstal van het koperdraad, gezien de gereedschappen in hun auto. Maar hij zag te weinig bewijs dat ze degenen waren die de draden hadden ontkoppeld en weggenomen.

Wel zag hij bewijs voor heling. ,,Stroomkabels zijn veelvuldig het onderwerp van diefstal en van illegale handel. Koper is waardevol. Zeker grote, stevige bliksemdraden. Dat zijn geen alledaagse voorwerpen die je ergens kunt kopen.”

Maar omdat de zaak al wat ouder is, eiste hij een voorwaardelijke taakstraf. De politierechter ging daar in mee. ,,Diefstal is niet te bewijzen, heling wel. Als je gaat nachtvissen en je komt 150 kilo draad tegen en je neemt het mee, dan weet je dat het waardevol is en van misdrijf verkregen.”