Glasvezel.
Volledig scherm
Glasvezel. © Lars Smook

Wageningen krijgt eindelijk glasvezel

WAGENINGEN - Wageningen krijgt eindelijk glasvezel. KPN heeft de ambitie om na de zomer te beginnen met de aanleg ervan. Om de stad - op Wageningen-Hoog na - van snel internet te voorzien, wordt 109 kilometer glasvezelkabel aangelegd. 

KPN wil al langer een glasvezelnetwerk in Wageningen aanleggen. De eerste gesprekken hierover zijn een jaar geleden gehouden. Pas nu wil het gemeentebestuur van Wageningen een samenwerkingsovereenkomst met de netwerkbeheerder aangaan.

Stratenmakers inhuren

Dat het zo lang duurde, heeft er mee te maken dat de gemeente zelf de herstraatwerkzaamheden wil uitvoeren. Wageningen huurt dan stratenmakers in. Wageningen wil dat graag zelf doen, omdat als de straat dan toch openligt zij gelijktijdig ander werk kan verrichten. Werk met werk maken heet dat met als reden dat straten niet onnodig opengebroken hoeven te worden.

Maar KPN wil de trottoirs die zij openbreekt, zelf herbestraten. Met eigen stratenmakers. Normaal wordt dit in Wageningen niet toegestaan omdat de gemeente vindt dat de kwaliteit dan te slecht is. KPN mag het nu toch doen, maar wel onder toezicht van de gemeente. De kosten daarvoor - een ton - zijn voor rekening van KPN. En als een trottoirs toch open liggen, mag Wageningen werk met werk maken.

Extra kosten voor KPN

Daarnaast heeft KPN het aantal netstations - kasten van 2,5 meter hoog en 6 meter breed - teruggebracht van acht naar twee, het minimale aantal. De extra kosten hiervoor neemt KPN voor lief. De netstations komen waarschijnlijk bij de kruising Asterstraat en Kennedyweg en bij het Christiaan van Abcoudeplantsoen.

De aanleg van het glasvezelnetwerk neemt een tot twee jaar in beslag.