Een lege campus in Wageningen. Alle lessen liggen stil.
Volledig scherm
Een lege campus in Wageningen. Alle lessen liggen stil. © Herman Stöver

Wageningen roept alle studenten in buitenland terug

WAGENINGEN - De Wageningen Universiteit wil dat alle studenten en medewerkers die nog in het buitenland verblijven meteen terugkomen. Het gaat om een paar honderd studenten en medewerkers. 

Omdat wereldwijd reizen steeds lastiger wordt en de gezondheidszorg overal sterk onder druk komt te staan kiest de universiteit nu het zekere voor het onzekere. ,,Het gaat nog vooral om studenten in plekken waar er op dit moment geen grote verspreiding van het coronavirus is‘’, zegt woordvoerder Simon Vink.’’

Stages in buitenland zijn ook niet meer toegestaan. 

De universiteit benadrukt dat dit de laatste kans is voor de studenten om hulp te krijgen bij hun reis terug naar Nederland. ,,We zeggen eigenlijk: als je nu niet terugkomt, kunnen we je daarna niet meer helpen.’’  Bovendien geeft de universiteit aan dat alle buitenlandse reizen, alle internationale stages en al het thesiswerk in andere landen tot 1 augustus niet meer zijn toegestaan. 

Internationale studenten in Nederland blijven

Internationale studenten die nu in Nederland zijn, worden door de Universiteit geadviseerd te blijven.  Alle extra kosten voor de terugreis worden vergoed door de Universiteit. Ook studenten of medewerkers die wel terug willen maar niet kunnen, krijgen ondersteuning van de universiteit. 

Ook ROC Nijmegen riep studenten al terug

Eerder riep het ROC Nijmegen alle studenten die in het buitenland stage lopen al op zo snel mogelijk naar huis terug te keren. De Radboud Universiteit  in Nijmegen is minder rigoureus bij het terughalen van de in totaal vierhonderd ‘buitenlandstudenten’. De universiteit laat het besluit daarover bij de studenten zelf, liet een woordvoerder vorige week weten. Wel zijn per mail adviezen gegeven over waaraan ze allemaal moeten denken als ze blijven of terug willen keren.