Volledig scherm
Varkensboer Jan Vogels uit Erp. © Van Assendelft

Wageningen Universiteit: minder dieren niet dé oplossing voor terugdringen stikstofuitstoot

DEN BOSCH/WAGENINGEN - De veestapel halveren om zo de stikstofuitstoot terug te dringen, zoals D66 betoogt? Dat is te simpel gesteld, zegt Gerard Migchels, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit. ,,Minder dieren kan een oplossing zijn, maar is niet dé oplossing.”

Zeker in Brabant zal het reduceren van het aantal dieren waarschijnlijk ‘minder effect’ hebben, stelt Migchels. De provincie stelt al aanvullende eisen aan boeren, waardoor de stallen doorgaans moderner zijn dan in de rest van het land. Migchels: ,,Als een oude stal dicht bij een natuurgebied staat, en je halveert dan het aantal dieren is het effect vele malen groter.”

Quote

Probeer met het inleveren van zo weinig mogelijk dieren zo veel mogelijk winst te behalen

Gerard Migchels

Andere opties

Er zijn volgens de onderzoeker ook andere opties om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. ,,Denk bijvoorbeeld aan het verdund uitrijden van mest (met water red.), het gebruik van minder stikstofrijk veevoer of het spoelen van water in een stal.

Dat zijn maatregelen die op sommige plekken, zeker in Brabant, veel effectiever zullen zijn dan het verminderen van het aantal dieren. Bovendien is dat in veel gevallen ook goedkoper.”

Migchels stelt dat de generieke maatregel die D66 voorstelt geen recht doet aan de complexiteit van het stikstofprobleem. ,, Er komt veel meer slimmigheid bij kijken. Ik zou willen adviseren: probeer met het inleveren van zo weinig mogelijk dieren zo veel mogelijk winst te behalen.

In het ene gebied mag er niet gebouwd worden door de varkensboer met een oude stal, op een andere plek is het de industrie die in de buurt ligt, of de melkveehouder de boosdoener. Daar zou je de maatregelen op aan moeten passen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement