Volledig scherm
Annemiek van Vleuten is wereldkampioen op de weg. © EPA

Wageningers in extase door wereldkampioen Van Vleuten: ‘Stond te schreeuwen voor de tv’

WAGENINGEN - Wageningen telt weer twee wereldkampioenen op een racefiets. Annemiek van Vleuten verloor dinsdag op Britse bodem haar regenboogtrui op de tijdrit, vier dagen later wisselde ze die in voor een nog veel mooiere.

Jan Willem van Schip, die andere wereldkampioen in de stad, nestelde zich zaterdagmiddag al vroeg voor het televisiescherm. Hij wilde niets missen van de strijd om de wereldtitel op de weg, op het heuvelachtige parcours in Yorkshire (Engeland).

Met voorkennis, en vol verwachting volgde de 25-jarige profwielrenner van Roompot-Charles ‘thuis voor de buis’ de verrichtingen van plaatsgenote Annemiek van Vleuten.

‘Zorg dat je voor de tv zit’

,,Vorige week trainden we een paar keer met elkaar. Ik vroeg haar toen: en hoe ga je het eigenlijk aanpakken in de wegwedstrijd? Ze zei: ‘Na 50 kilometer zit er een mooi klimmetje in het parcours. Op honderd kilometer van de finish. Daar ga ik iets proberen. Zorg maar dat je bijtijds voor de tv zit’. Ze riep het zo enthousiast, Annemiek had er haar zinnen op gezet.’'

‘s Werelds beste op de baan (puntenkoers) zag het voor zijn ogen gebeuren. “Ik had er al wel voorpret van, ja”, lachte Van Schip. ,,Ik stond te schreeuwen voor de tv toen ze er vandoor ging op die klim. Wegrijden is één, maar dat ze vervolgens al die sterke vrouwen op afstand hield, onvoorstelbaar. Dat was supermooi.’'

,,Die Engelse (Elizabeth Deignan) probeerde het gat nog wel dicht te rijden, maar reed zich helemaal in de vernieling. Achtervolgsters kwamen nooit echt dichtbij. Zó sterk was Annemiek, echt fenomenaal.”

Twee regenboogtruien

En dus telt Wageningen na Van Schip met ‘Fen Floit’n’ - zoals de speaker in het Engelse Harrogate haar op het podium aankondigde - weer twee eigenaren van een regenboogtrui. Van Vleuten raakte haar wereldtitel op de tijdrit dinsdag kwijt aan de Amerikaanse Choloé Dygert.

Van Schip: ,,En nu dit. Supermooi, man. De manier waarop Annemiek toesloeg. Wat een prestatie, wie verzin het? Ja, zij dus.”

Trotse voorzitter

Ook Arnold Winkel, voorzitter van Tourclub Wageningen ‘79, is ontzettend trots op Van Vleuten. De wielrenster begon als student bij de Wageningers te wielrennen, en is daar tot op heden ook nog altijd lid. ,,Het is nu de derde keer dat ik als voorzitter Annemiek mag feliciteren als wereldkampioene’’, begint Winkel trots. ,,Ze heeft het natuurlijk dik verdiend en bovendien lijkt ze ook steeds sterker terug te komen na een tegenslag. Iedereen kent de beelden van haar val in Rio (tijdens de Olympische Spelen, red.) nog wel. Ik ken eigenlijk geen andere wielrenster die zoveel over heeft voor haar passie. Ze zit bij wijze van spreken de helft van de tijd in haar eentje op een berg te trainen.’’

TWC-lid Frits Cardel reisde samen met Wageninger Gerwin Donkers naar Engeland af, om de wielrenster aan te moedigen. In het clubhuis van TCW ‘79 keken zaterdagmiddag tientallen leden naar de wedstrijd van Van Vleuten. ,,En dat is na afloop zeker weten even gevierd’’, sluit de voorzitter af. 

Volledig scherm
Gerwin Donkers (links) en Frits Candel (rechts) steunden Van Vleuten zaterdagmiddag in Engeland. © Arnold Winkel

‘Van Vleuten is zo taai’

Martijn Budding uit Rhenen zag in de Noordoostpolder op zijn mobiele telefoon hoe Van Vleuten op het WK van de rest wegreed. ,,Wat doe je nu? Dat was mijn eerste gedachte. Maar tegelijk ook: als iemand haar lichaam kent en weet wat ze kan, dan is het Van Vleuten wel.”

De in Veenendaal opgegroeide renner van BEAT Cycling Club was daarna een uur onder de pannen op zijn tijdritfiets, voor de Nederlandse Clubkampioenschappen in Dronten.

Budding (23) eindigde als vijfde, werd bijna van zijn fiets geblazen in het vlakke landschap. Hij schakelde na de finish weer in en zag Van Vleuten gehuldigd worden.

,,Ik wist niet wat ik moest verwachten, eerlijk gezegd dacht ik dat die sterke groep achtervolgers haar wel had bijgehaald. Maar Van Vleuten is zo taai: ik volg haar op de sociale media. Ze traint zo hard, zo intensief. Ontzettend knap dat zij na zo’n lange vlucht die trui heeft gepakt, petje af.”

Annemiek van Vleuten, lid van TCW’79 in Wageningen, wereldkampioene wielrennen individueel na een imposante solo van maar liefst 105 kilometer. Natuurlijk werd dit heuglijke feit in het clubhuis volop meegevierd. Diverse TCW’ers die deze historische zege zagen aankomen, spoedden zich in allerijl naar het clubhuis om dit grote succes te delen met hun clubgenoten toen er nog maar liefst 50 kilometer te rijden was. 

Toen had ze al meer dan twee minuten voorsprong op haar achtervolgers, die ze tot op de meet zou vasthouden. Haar regenboogtrui, die ze al had als wereldkampioene tijdrijden, ging van de muur en kreeg een plaats onder de TV toen het duidelijk was dat ze niet meer kon verliezen. Natuurlijk werd er uitgebreid getoost op het succes toen ze eenmaal binnen was. TCW is vanzelfsprekend heel trots op zijn wereldkampioene.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement