Volledig scherm
Ter illustratie: bomenkap. © Gerard Burgers

Wageningers maken veel bezwaar tegen bomenkap

WAGENINGEN - Wageningers maken veel bezwaar tegen bomenkap. Dat blijkt uit het jaarverslag van de bezwarencommissie Algemene Zaken over 2018. 

Tegen kapvergunningen van bomen kwamen afgelopen jaar bijna twee keer zo veel bezwaren binnen als het jaar ervoor. Het gaat om 31 tegen 16 bezwaren. 

Bezwaar maken

In totaal is afgelopen jaar 163 keer bezwaar gemaakt. In 2017 gebeurde dit nog 97 keer. Een groot deel van die bezwaarschriften zijn gericht op ontheffingen van het bestemmingsplan. Reden daarvoor is dat dit makkelijker is geworden om aan te vragen.

Burgemeester en wethouders kunnen het aantal bezwaren tegen kapvergunningen omlaag brengen, staat in het jaarverslag. Het college zou kritischer naar kapvergunningen moeten kijken. Het heeft de mogelijkheid om vergunningen te weigeren en zou dat in sommige gevallen ook moeten doen. Voorbeelden daarvan worden niet genoemd.

Conditie en levensverwachting van boom

De bezwarencommissie adviseert het college om de bomenverordening te wijzigen. Nu wordt er vooral gekeken naar  natuurwaarden, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van bomen. Als het aan de bezwarencommissie ligt, komt in de bomenverordening ook te staan dat er gekeken moet worden naar de conditie en de levensverwachting van een boom. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement