Volledig scherm
© ANP XTRA

Wageningers niet gecompenseerd voor precariobelasting

WAGENINGEN - Geen enkele inwoner van Wageningen krijgt een financiële compensatie voor het doorberekenen van precariobelasting door waterleidingbedrijf Vitens. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. 

Het college van burgemeester en wethouders had voorgesteld om alleen 1100 bijstandsgerechtigden en inwoners die kwijtschelding van gemeentelijke belastingen krijgen volledig te compenseren. Dat ging veel partijen niet ver genoeg. Er verschenen twee amendementen op tafel. Lara Minnaard (Stadspartij) toonde zich een fel tegenstander van deze belasting. Zij wilde alle Wageningers dan ook compenseren. Dat voorstel kreeg alleen steun van Stadspartij en VVD.

130 procent van de bijstand

Jan Dijkstra (CDA) wilde met een veranderingsvoorstel alle inwoners compenseren die moeten rondkomen van een inkomen tot 130 procent van de bijstand. Groot probleem daarbij is dat de gemeente wel alle mensen kent die een bijstandsuitkering krijgen, maar niet weet wie er tot 30 procent meer verdient. Dat maakt de ambtelijke uitvoering vrij kostbaar, want die mensen moeten nog wel gevonden worden. 

Dit was voor D66 reden om tegen dit voorstel te stemmen. Voor GroenLinks, PvdA, CDA, SP, ChristenUnie en Stadspartij leek dit geen probleem. Zij bezorgden het amendement van Dijkstra een meerderheid.

Oorlog niet gewonnen

Daarmee was de zaak echter nog niet geregeld. Bij stemming voor het gewijzigde collegevoorstel stemde de Stadspartij tegen. Minnaard verklaarde bij de stemming voor het amendement van Dijkstra nog dat als je de oorlog niet kon winnen, dan het minst slechte voorstel moest steunen: compenseren tot 130 procent dus. Bij de uiteindelijke stemming betoogde ze echter tegen de hoge uitvoeringskosten te zijn en dus tegen te stemmen. Omdat ook D66 bij monde van Micha Snijder voet bij stuk hield, wordt er helemaal niets gecompenseerd.

Dit laatste zette kwaad bloed bij coalitiepartij GroenLinks. Erik-Jan Bijleveld en zijn partijgenoten hadden een schorsing nodig om enigszins tot rust te komen. Zij vinden het tegenstemmen van D66 in strijd met het coalitieakkoord. 

Wageningers betalen als enige

Vitens rekent de precariobelasting - voor het leggen van kabels en leidingen in gemeentegrond - door aan de inwoners van de gemeenten die het waterbedrijf zo’n belasting hebben opgelegd. Wageningen is de enige gemeente in de wijde regio waar de rekening bij de inwoners komt te liggen. Ede en Veenendaal hebben geen precariobelasting aan Vitens opgelegd om inwoners te ontzien en Rhenen heeft besloten de extra kosten voor alle inwoners te betalen. In 2022 mag geen precariobelasting meer worden geheven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement