Volledig scherm
Rotterdam The Hague Airport (RTHA). © ANP XTRA

Aantal klachten vanuit Schiedam over vliegveld neemt toe

Het aantal klachten vanuit Schiedam over Rotterdam The Hague Airport (RTHA) nam afgelopen jaar met liefst 255 procent toe: van 856 naar 2978. Dat blijkt uit de jaarrapportage van milieudienst DCMR.

In totaal zijn er 34.688 meldingen over geluid van vliegverkeer van en naar RTHA ontvangen. Het gaat om een verdubbeling. Dat is opvallend, aangezien het aantal vluchten van en naar 'Zestienhoven' met slechts 5 procent toenam. Schiedam kent drie frequente melders.

Volgens de DCMR laat de explosieve stijging van klachten zich niet eenvoudig verklaren. Het lijkt te gaan om een combinatie van verkeers- en weerpatronen die merkbare pieken veroorzaakten. Zo wordt het vliegtuigtype Piaggio P180 als zeer hinderlijk ervaren, waren er veel klachten over 'overvliegers' (vliegverkeer met als bestemming Schiphol) en kenmerkte 2018 zich door veel oosten- of noordoostenwind met als resultaat dat er meer toestellen landden op RTHA. Bovendien was de zomer van 2018 uitzonderlijk warm en zonnig waardoor ramen en deuren langer openstonden.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de luchthaven inmiddels 'gestraft' voor het te veel vliegen over Schiedam. RTHA heeft een beheersplan opgesteld en belooft onder meer baansturing toe te passen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen