Museumdirecteur Anne de Haij.
Volledig scherm
PREMIUM
Museumdirecteur Anne de Haij. © Fred Libochant

Aftellen naar de heropening van het Stedelijk Museum Schiedam: de sleutels voor Napoleon liggen klaar

De bouwvakkers zijn bijna weg uit het museum, de laatste karweitjes moeten nog gedaan worden voor de grote heropening van 14 mei. De stadssleutels die ooit voor Napoleon bestemd waren, liggen klaar en de tijd van koffie met koude enkels is voorbij.

  1. Bijzonder boek toont Schiedam in coronatijd: van Braziliaanse Assepoester tot chauffeur van Aboutaleb
    PREMIUM

    Bijzonder boek toont Schiedam in coronatijd: van Braziliaan­se Assepoes­ter tot chauffeur van Aboutaleb

    Ze liepen samen door de stille straten van Schiedam om de geschiedenis vast te leggen. Ze belden aan, ze klopten op de deur. Aan de hand van mooie verhalen en foto's hebben fotografe Margi Geerlinks en schrijver Abdelkader Benali een prachtig beeld van de jeneverstad in coronatijd gemaakt. Verhalen van échte Schiedammers en van import-Schiedammers. Van de Braziliaanse Assepoester tot de chauffeur van Ahmed Aboutaleb.
  2. Wat gebeurde er met het baggergoud? Op zoek naar in de Tweede Wereldoorlog verdwenen staven
    PREMIUM

    Wat gebeurde er met het baggergoud? Op zoek naar in de Tweede Wereldoor­log verdwenen staven

    Het zou een Netflix-serie kunnen zijn. Op de Nieuwe Waterweg, nabij Maassluis, explodeert 11 mei 1940 Loodsboot 19 op een Duitse zeemijn. Bij de berging werden 816 goudstaven opgedoken, die de Duitsers confisqueerden. Een aantal verdween op mysterieuze wijze. Robert van Heijst, wiens grootvader, Berend Geert Kreiter, de berging van het schip coördineerde, zit met raadsels die hij wil oplossen.