Volledig scherm
Grote opening van de Decathlon sportwinkel in het winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam. Foto: Frank de Roo © Frank de Roo

Als provincie niet beslist over komst Decathlon naar Schiedam, volgt boete

De provincie Zuid-Holland moet binnen acht weken een besluit nemen over de komst van Decathlon naar Harga in Schiedam. Anders volgt een boete.

Dat heeft de Raad van State bepaald naar aanleiding van het beroep dat de gemeente Schiedam instelde nadat een beslissing van de provincie uitbleef.

Provinciale staten hebben op 3 juli met 31 van de 55 stemmen een motie aangenomen waarin gedeputeerde staten wordt gevraagd Schiedam een ontheffing te verlenen voor Decathlon. Het bestuur heeft echter niet tijdig een besluit genomen. Daarom heeft Schiedam de provincie in gebreke gesteld en verzocht alsnog binnen twee weken een knoop door te hakken. De provincie heeft daar niet op gereageerd waarna Schiedam dus bezwaar maakte.

Snel

Schiedam laat weten snel een reactie te verwachten. ,,Gezien de lange voorgeschiedenis rekenen we er op dat de provincie niet de volledige acht weken nodig zal hebben om te besluiten Schiedam een ontheffing te verlenen’’, aldus een woordvoerder.

Schiedam wacht al jaren op de komst van Decathlon. De Franse sportketen wil maar wat graag een zogenoemde try & buy-winkel vestigen op Harga, langs de A20. Een megazaak die het mogelijk maakt sporten uit te proberen, maar ook een plek waar evenementen kunnen plaatsvinden. De provincie was al die tijd van mening dat de komst van Decathlon louter negatieve effecten zal hebben op de omgeving, zoals het functioneren van de bestaande winkelcentra die kampen met leegstand.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen