Altijd pindakaas in Stedelijk Museum Schiedam voor het geval dat

videoMet een speciaal plamuurmes werd zondag de pindakaasvloer in het Stedelijk Museum Schiedam weer vakkundig gedicht. Van de schade, 'aangericht' door een jongetje op rolschoenen die met zijn vader het museum bezocht, is dan ook een dag later niets meer te zien. Wel komt de doordringende geur van de smeuïge substantie je tegemoet.

,,Er is altijd pindakaas in huis, dus we fiksen het weer snel'', verzekert directeur Deirdre Carasso.

De vloer, een kunstwerk van Wim T. Schippers dat hij in 1962 bedacht, is onderdeel van de tentoonstelling Manzoni in Holland die sinds begin februari te zien is in het Stedelijk Museum, genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. De vloer trok al heel wat bekijks, ook van onoplettende bezoekers die er per ongeluk doorheen liepen.

,,Het werk ligt plat op de vloer, maar daarachter hangen andere werken en wordt een film vertoond'', vertelt Carasso. ,,Als je dus in gedachten verzonken bent of recht op je doel afgaat, zou je de pindakaasvloer over het hoofd kunnen zien.''

Dat is tot nu toe een aantal keer gebeurd. Zo viel een 'klein ukkie' er met zijn knietjes in en afgelopen zondag rolde een jongetje op rolschoenen letterlijk het werk in. ,,Dat jongetje was heel erg geschrokken, maar heeft nu wel een mooi verhaal te vertellen.''

De pindakaasvloer van Schippers was eerder te zien in het Centraal Museum in Utrecht en het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen. Toen in 2001 een bezoeker van het Boijmans het werk vernielde, kreeg hij een rekening voor de herstelkosten. Daar begint Carasso niet aan.

,,Nee hoor, dat doen we niet. Tenzij het expres gebeurt'', benadrukt zij. ,,Mensen vinden het enorm vervelend als het gebeurt. Wij moeten hen vaak geruststellen. Zo erg is het natuurlijk ook niet, dus wij gaan er heel ontspannen mee om. Er is ook nooit opzet in het spel. Als het gebeurt, staat de pot pindakaas klaar, net als het speciale plamuurmes. Met de instructie van Schippers in ons achterhoofd, is het weer snel hersteld.''

Boterham

Overigens ligt de vloer, die in februari is aangebracht, er nog steeds. Schimmelen doet 'ie niet. Het werk wordt alleen zo nu en dan bijgewerkt. Toch komen er af en toe wel opmerkelijke verzoeken binnen, zoals die keer dat iemand vroeg of 'ie zijn boterham mocht smeren met de pindakaas. Vingerafdrukken werden nog niet achtergelaten. ,,Maar dat is uiteraard ook niet de bedoeling'', haast de museumdirecteur zich te zeggen.

De pindakaasvloer is nog tot en met 2 juni te zien in Schiedam. Wim T. Schippers was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Volledig scherm
Kinderen knielen bij de pindakaasvloer. © Mieke Lindeman
Volledig scherm
Wim T. Schippers bij het kunstwerk. © Aad Hoogendoorn
Volledig scherm
Het bewijs onder de rolschoenen is onomstotelijk. © @mees
Volledig scherm
De vloer wordt vakkundig gerepareerd. © Twitter/@Mees

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen