Volledig scherm
Dogukan Ergin, fractievoorzitter van Denk Schiedam, ontvangt de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Burgemeester Cor Lamers kijkt toe. © Roel Dijkstra

Amerikaanse ambassadeur onder de indruk van Schiedam, vooral van ‘windmills’ en ‘Brandweerfeesten’

Niemand minder dan de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra bracht vandaag een informeel werkbezoek aan Schiedam. Niet om de windmills te zien, dat deed hij eerder al privé, maar om zich te verdiepen in de multiculturele samenleving van Schiedam.

Hoekstra werd op het karakteristieke oude stadhuis van Schiedam ontvangen door burgemeester Cor Lamers en Dogukan Ergin, fractievoorzitter van Denk. Ergin ontmoette Hoekstra tijdens een bijeenkomst over sociaal-maatschappelijke uitdagingen in Nederland en nodigde hem vervolgens uit om de multiculturele samenleving van Schiedam van dichtbij te zien en erover in gesprek te gaan.

Een kans die Hoekstra met beide handen aangreep. Hij vindt het namelijk hartstikke leuk om door Nederland te toeren, zo vertelde hij. De ambassadeur, die in Groningen werd geboren en na drie jaar met zijn ouders naar de Verenigde Staten verhuisde, ziet veel gelijkenissen tussen de twee landen.

Kringloop- en antiekzaken

,,In beide landen wonen veel mensen met een andere achtergrond, in Amerika zijn dat vooral Spaanstaligen. Daarom voelt Nederland voor mij ook als thuis. Ik vind dat een samenleving divers moet zijn en dus voor iedereen.”

Overigens was het niet de eerste keer dat de ambassadeur Schiedam bezocht. Hij bekende eerder al zes tot zeven keer in de jeneverstad te zijn geweest, privé wel te verstaan. Zo ging hij de windmills op die hij fantastic noemt en bezocht hij kringloop- en antiekzaken. Ook de jenever smaakt hem goed. Het allerleukste vond hij toch wel de ‘Brandweerfeesten’, waarmee hij doelde op de Brandersfeesten, het jaarlijkse stadsevenement van Schiedam. ,,Ik heb hier als Amerikaanse toerist al heel wat geld besteed, de burgemeester zal trots op mij zijn.”

Integratie

Na het gesprek met Lamers en Ergin bezocht Hoekstra samen met de Denk-politicus de multiculti ondernemers op de Nolenslaan in de wijk Nieuwland, waar veel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond wonen. Het bezoek werd afgesloten met een groepsgesprek tijdens een eveneens multiculti diner.

De burgemeester sprak na afloop van een leuk en interessant gesprek. ,,Hij was getriggerd door Denk, de partij die een grote aanhang heeft onder mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, en wilde alles weten over de manier waarop wij in Schiedam met integratie omgaan.”

Residentie

Daar was Lamers door verrast, ‘want je verwacht dat zo iemand vooral oog heeft voor de grote spelers in een stad, zoals Damen en Nolet’. ,,Maar hij is specifiek geïnteresseerd in het integratiethema. Als iemand uit zo’n groot land interesse toont in Schiedam, is dat geweldig. Wie weet wat hieruit voortkomt, er exporteren immers heel wat bedrijven producten naar Amerika. Wij zijn in elk geval uitgenodigd voor een bezoek aan zijn residentie.”

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen