Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn. © ANP

Bas Eenhoorn (73) nieuwe waarnemend burgemeester van Vlaardingen: ‘De rust moet terug’

Bas Eenhoorn wordt waarnemend burgemeester van Vlaardingen. Hij volgt Annemiek Jetten op. Zij nam vorige week ontslag nadat de wethouders het vertrouwen in haar hadden opgezegd.

De 73-jarige Eenhoorn (VVD) begint vrijdag en is aangesteld voor een periode van één jaar. De gemeenteraad heeft woensdagavond unaniem met zijn komst ingestemd.

Eenhoorn is een oude bekende in Vlaardingen: op 1 januari 2014 ging hij daar óók al aan de slag als waarnemer nadat Tjerk Bruinsma was gestopt.

Voor die tijd was hij van 2007 tot en met 2013 waarnemend burgemeester in de gemeenten Lansingerland, Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn.

‘Hell of a job’

De bestuurder krijgt een hoop op zijn bord. Zo is het op het stadhuis al ruim een jaar zeer onrustig en worstelt het college momenteel met begrotingstekort van miljoenen. Daarbij staat de jaarwisseling voor de deur. Het kan, nu de vreugdevuren opnieuw verboden zijn, zomaar grimmig worden op straat.

Vlaardingen is ook geen makkelijke stad. Daar goed leiding geven noemde Jaap Smit, commissaris van de Koning, vorige week nog een ‘hell of a job’. Hij zei op zoek te gaan naar een ‘stevige bestuurder die de leiding kan nemen bij een aantal lastige bestuurlijke processen'.

Die onrust is ook de reden dat Smit niet direct op zoek gaat naar een kroonbenoemde burgemeester voor Vlaardingen. ,,De commissaris heeft Eenhoorn de opdracht meegegeven om de rust in de gemeente de komende periode samen met het gemeentebestuur te herstellen. Op die manier wordt aan een nieuwe kroonbenoemde burgemeester een goede start geboden”, meldt de gemeente.

Over het vertrek van Jetten is nog veel onduidelijk. Vast staat dat zij haar ontslag indiende nadat de wethouders het vertrouwen in haar hadden opgezegd. Volgens het college ging daar een teambuildingstraject van maanden aan vooraf. Jetten zelf noemde het juist een ‘totale verrassing’ dat de wethouders niet meer verder met haar wilden.

Raadsleden uit de oppositie hebben een spoeddebat aangevraagd voor volgende week. Daarmee hopen ze antwoorden af te dwingen van het college.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen