De post van de leerkracht.
Volledig scherm
De post van de leerkracht. © rv

Basisschooldocent leert kinderen boe te roepen als ze Baudet zien

Fractie Boers heeft vragen aan de gemeente Vlaardingen gesteld, nadat een basisschooljuffrouw op sociale media verkondigde dat ze kinderen geleerd heeft om boe te roepen als ze Thierry Baudet zien. Tim Thiel van de fractie vindt de politieke indoctrinatie niet toelaatbaar. Het gaat om leerlingen uit groep vijf en zes (tussen de 8 en 10 jaar oud) van Daltonschool de Klinker in Vlaardingen. 

,,Domme opmerkingen maken we allemaal wel eens. Maar van personen die onze kinderen lesgeven, mogen we iets meer nuance en vooral geen indoctrinatie verwachten’’, schrijft Thiel op Facebook. De leerkracht van Daltonschool De Klinker in Vlaardingen haalde diverse media met haar oproep aan de scholiertjes. Op het Instagram-account linkseindoctrinatienl, waar het bericht van de leerkracht werd gedeeld, regent het woedende reacties.

Scholenkoepel Wijzer in Opvang en Onderwijs heeft maandag afstand genomen van de ‘respectloze politieke uiting’. ,,Met de klas en met de leerkracht zal worden gekeken wat er precies is voorgevallen. Dit om helderheid te creëren voor alle betrokkenen”, aldus het bestuur.

Thiel haalt in zijn vragen het recente incident met een docent van de Universiteit Utrecht aan. Corné Hanssen plaatste op Facebook een reactie met ‘Volkert, waar ben je?’. De man is door de universiteit op non-actief gesteld. ,,In de media en op scholen lijkt het ‘normaal’ te zijn om continu vergelijkingen te trekken met het nazisme en fascisme in de jaren 30 van de vorige eeuw, en al of niet verkapte doodsbedreigingen te uiten’’, schrijft Thiel hierover.

Fractie Boers wil weten of de gemeente bereid is om consequenties te verbinden aan ‘indoctrinerend gedrag’. Ook vindt de fractie dat kinderen zelf een mening moeten kunnen vormen en de kans moeten krijgen een eigen politieke voorkeur te ontwikkelen. ,,Je ziet een sterke polarisatie. Er ontstaan twee kampen, waarbij ogenschijnlijk het ene kamp goed en het andere fout is. Maar het is wel gevaarlijk om dat bij kinderen te doen. Zij moeten vrij kunnen opgroeien’’, licht Thiel toe. ,,Kinderen moeten niet geconfronteerd worden met de politieke voorkeur van hun docenten’’, vindt hij.

Ook burgemeester Martijn Vroom (CDA) van Krimpen aan den IJssel krijgt bakken kritiek over zich heen, nadat hij gisteren een cryptisch facebookbericht plaatste. Op zijn persoonlijke facebookpagina schrijft de burgemeester: ‘Iemand zei tegen me dat de elite geen boeken leest. Ofzo. Dus heb ik wat boeken die ik voor m’n studie doornam maar weer op de leesstapel gelegd. Kijken of ik er nog weer wat van op kan steken.’ Daarbij heeft hij meerdere foto’s geplaatst van boeken over fascisme en nazi’s. Zoals het boek ‘De taal van het derde rijk’ en ‘Nazi’s een waarschuwing uit het verleden’. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Waterweg en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen