Volledig scherm
© Privéfoto

Bewoners achterdochtig over zwarte stof: ‘Wat hier valt, kán gewoon niet goed zijn’

De zwarte stof die geregeld in flinke hoeveelheden neerslaat in Hoek van Holland is in beperkte mate schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Dat geven de GGD Rotterdam-Rijnmond en de DCMR Milieudienst Rijnmond aan in reactie op zorgen die leven in het stadsdeel.

Hoewel mensen met een longziekte sterker kunnen reageren op het stof, dringen de zichtbare deeltjes niet diep in de luchtwegen door, verduidelijkt een GGD-woordvoerster. De stof die neervalt in het dorp wordt geschaard onder de categorie ‘grof stof’ en het voornaamste effect van deze stofsoort op de gezondheid is tijdelijk hoesten en mogelijk irritatie van de ogen.

Fijnstof

Quote

Wat hier valt, kán gewoon niet goed zijn

Actievoerder Rob Kootd

In tegenstelling tot ‘grof stof’, is het juist fijnstof dat op langere termijn gezondheidsproblemen veroorzaak, legt de woordvoerster uit. ,,Dat zijn veel kleinere deeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. De concentratie fijnstof is in de lucht van Hoek van Holland relatief laag voor deze regio.’’ Ook blijkt het aantal ziektegevallen niet opvallend hoger, aldus de GGD. ,,Het aantal mensen met een longziekte is in Hoek van Holland iets lager dan gemiddeld in alle deelgebieden van Rotterdam.’’

Inwoners van Hoek van Holland klagen al jaren over zwarte stof die vooral bij zuidwestenwind neerdaalt. De zwarte stof die op 10 en 19 augustus in opvallend grote hoeveelheden neersloeg, bleek een mengsel van koolstof en ijzererts te zijn, concludeerde de DCMR na metingen. Ook deze organisatie spreekt niet van ernstig zorgwekkende gevolgen. ,,IJzererts-stof is niet schadelijk voor de bodem’’, legt een woordvoerster uit.

Zij benadrukt dat ijzeroxiden zelfs van nature in grote hoeveelheden in de bodem voorkomen. Hoewel in mindere mate in marine klei- en zandgronden dan in gronden elders in Nederland het geval is. In Hoek van Holland wordt de uitleg met scepsis ontvangen.

Inademen

,,Het wordt allemaal gebagatelliseerd’’, reageert actievoerder Rob Koot, die aandacht vraagt voor de stofoverlast. ,,De deeltjes zouden niet diep in de luchtwegen doordringen. Nou, dat is een lekkere geruststellende gedachte’’, werpt hij spottend tegen. ,,Je ademt het dus wel in. Wat hier valt, kán gewoon niet goed zijn.’’

Hij wacht op de resultaten van de werkgroep die op zoek gaat naar de herkomst van de zwarte stof in de badplaats.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen